Ledare: Kärnkraftskatastrof

STOPP. Med Maria Wetterstrand (MP), Mona Sahlin (S), Peter Eriksson (MP) och Lars Ohly (V) vid makten blir det inga nya reaktorer.

STOPP. Med Maria Wetterstrand (MP), Mona Sahlin (S), Peter Eriksson (MP) och Lars Ohly (V) vid makten blir det inga nya reaktorer.

Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix

Politik2010-02-22 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
USA:s president Barack Obama gör det. Sveriges regering gör det. Finland och flera andra europeiska länder gör det. Satsar på eller i alla fall släpper fram ny kärnkraft. Men med en rödgrön regering blir det kärnkraftsstopp i Sverige. Det gjorde Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth mycket klart häromdagen. De ska se till så att det inte investeras i kärnkraft, meddelade han i SVT:s Aktuellt. Vad Vänstern och de gröna tycker vet vi redan. Vinner de rödgröna valet i höst kommer Sverige följaktligen att styras av tre kärnkraftsfientliga partier. För den mycket energikrävande basindustrin finns stor anledning till oro inför en sådan utveckling. "Sverige är, som industriland, beroende av att ha tillgång till klimatvänlig el till konkurrenskraftiga priser för att behålla vår konkurrenskraft i en globaliserad värld", säger Kenneth Eriksson, ordförande i svensk basindustris samarbetsorganisation. Från industrins sida välkomnar man alliansens historiska energiöverenskommelse, som öppnar för nyinvesteringar i kärnkraft. Den kommer att rivas upp om de rödgröna får makten. Inom industrifacken, inte minst bland deras norrbottniska företrädare, muttras det med säkerhet över oppositionens kärnkraftsfientlighet. Att gröna och röda medelklassradikaler i storstäderna lever i illusionen att basindustri inte längre är viktigt och att Sverige kan leva enbart på konsultverksamhet (och vi har ju ändå vindkraften), det är en sak. Men att det gamla arbetarepartiet Socialdemokraterna hamnat i samma fålla väcker mer förvåning. Stefan Löfven, ordförande i IF Metall, är känd kärnkraftsförespråkare. Bert Johansson, IF Metall, och Uno Granbom, Unionen, skrev i en debattartikel i Kuriren i höstas att "ett löfte om konkurrenskraftig elproduktion kan för stålindustrin vara skillnaden mellan nedläggning eller fortsatt verksamhet i Sverige och Norrbotten". De ser med oro på hur "Socialdemokraternas avvecklingslinje verkar gå från en pragmatisk innebörd till mer av dogmatiskt kärnkraftsmotstånd som är svår att skilja från Miljöpartiets". Alla svenskar har anledning att vara oroliga. Avvecklad kärnkraft innebär stor osäkerhet i energiförsörjningen. Beroendet av fossila bränslen, importerade från Ryssland och Mellanöstern, kommer att öka. Säkerhetsmässigt, miljömässigt och energimässigt förlorar Sverige. I regeringens förslag ingår att kärnkraftsindustrin ska stå på egna ben. Skadeståndsansvaret vid en olycka utvidgas kraftigt. Så om det blir några nya satsningar på kärnkraft återstår att se. Men, som Bert Johansson och Uno Granbom skriver, "att i dag helt stänga dörren och utesluta ett energislag som i dag står för hälften av vår elproduktion är inte att ta ansvar för industrin, jobben och välfärden".