Håkan Juholt försökte på alla tänkbara vis charma välbehövliga storstadsväljare. Han pratade om statyerna i parken, han citerade Wilco och han lovade runt.
Han lovade fler hyresrätter och studentbostäder, blandade bostadsområden, mer tunnelbana, tre veckors välbetalt sommarjobb för alla ungdomar, lika skatt för pensionärer och arbetstagare, tåg som går i tid, höjda ersättningar i a-kassa och sjukförsäkring och avskaffad barnfattigdom.
"Vi har en idé om ett land bortom nästa skattesänkning. Vi kallar det en idé om social demokrati och det är synnerligen framgångsrikt."
"Verkligt ansvar är mer än att agera kamrer och balansera en budget. Det är att ha en idé om vart man ska föra Sverige."
Menar han att det är oansvarigt att ta ansvar?
Politik handlar inte bara om att drömma utan också om att genomföra. Juholt låtsas som om den ekonomiska krisen inte fanns. Och han har ännu inte presenterat hur någon av alla hans ansvarsfulla "idéer om vart han ska föra Sverige" ska finansieras.
Om Juholts tal var yvigt och fyllt av luftiga pastejer så präglades Fredrik Reinfeldts sommartal i Gustavsberg av det motsatta. Ansvar i de offentliga finanserna, återhållsamhet och allvar. Regnade gjorde det dessutom.
Beskeden från statsministern var väldigt få. Det femte jobbskatteavdraget får vänta, vilket alla redan visste. Reinfeldt vill däremot sänka restaurangmomsen, satsa på skolan och åtgärder mot ungdomsarbetslöshet.
Förslagen är bra, men det behövs fler offensiva åtgärder än sänkt restaurangmoms om man vill få hjulen att börja snurra. Varför inte sänka arbetsgivaravgifterna i stället för att rikta åtgärderna till en enda bransch på arbetsmarknaden?
Det som journalisterna intresserade sig för mest var dock inte några detaljer i höstbudgeten. Efter att Miljöpartiets
båda språkrör samma dag i en debattartikel i Dagens Nyheter förklarat sig villiga att samarbeta med regeringen kom det mesta att handla om MP.
Reinfeldt svarade mycket avvisande, men jag undrar om det var så klokt. Miljöpartiet kan vara en viktig samarbetspartner för regeringen om man vill nå blocköverskridande kompromisser i fortsättningen. Bara för att regeringen skjutit på det femte jobbskatteavdraget betyder det inte att man slutat regera i minoritet.
Matchen mellan Reinfeldt och Juholt 2014 kommer med stor sannolikhet att handla om trovärdighet. Frågan är vad väljarna föredrar i valet mellan en fluffig allt-åt-alla-politik och en beprövad, men lite tråkigare, sparstrategi?
Det är långt kvar till nästa val, men
Socialdemokraterna har tappat 2,4 procent av väljarstödet sedan i juni. Jag tror inte att det är någon slump.