40 jobb försvinner från G4S i Boden. Seskarösågen har gått i konkurs. Radiotjänst och Lantmäteriet försvinner troligen rån Kiruna.
Det är givetvis tråkigt för alla som drabbas av nedskärningar och konkurser. Men bara för att man har förlorat jobbet är man inte dömd till arbetslöshet.
I lördags fanns det 40 jobbannonser i Kuriren. Vissa myndigheter och företag annonserade efter flera nya medarbetare i samma annons. Alla som jobbar på Seskarösågen känner sig säkert inte lämpad för vart och ett av dem (exempelvis frisör eller psykolog) men även om det internationella konjunkturen är svag så är den fortfarande stark i Norrbotten.
Nu testas inte bara hur dynamiskt Norrbottens näringsliv är. Uppsägningarna sätter också politikerna på prov.
Kommunalråd som ropar efter statliga ersättningsjobb trodde jag var ett sorgligt kapitel i länets historia som var passerat. Därför blev jag faktiskt förvånad över den gråtmilda reaktionen från Kirunas Kommunalråd Kristina Zakrisson (S).
"Jag får känslan av att det finns ett resonemang om att nu går det så bra för LKAB och då är det inte så farligt’, sa Zakrisson uppgivet till Kuriren häromdagen.
Men gruvetableringarna skapar inte bara direkta arbetstillfällen i gruvorna. De ger också fantastiska möjligheter för underleverantörer och omkringliggande servicenäringar. Resten är faktiskt upp till Kristina Zakrisson och andra lokalpolitiker.
Framtiden skapas av människor och företag - inte av maktfullkomliga politiker. Det är därför hög tid att politikerna börjar ta näringslivsfrågorna på allvar. Arbeta för att korta handläggningstiderna. Se till att det finns förutsättningar för bostadsbyggande. Våga ompröva gamla sanningar.
En läsare skickade en artikel som Staffan Hansson, professor vid Luleå tekniska universitet, skrev till det regionala tillväxtprogrammet för Norrbotten 2004-2007. Det finns många goda poänger i den texten.
"För att nå framgång krävs också en insikt om vikten av att våga granska sitt eget handlande och vid behov även våga vidtaga förändringar så att hinder för en önskad utveckling kan identifieras och avvecklas. Allt detta rör förhållanden som sätter politiska beslutsfattare och i förlängningen också väljare på svåra prov. Hittills gjorda studier visar att regioner som styrts av makthavare som inte förmått att ställa om när en ny tids behov gjort sig gällande det har också varit regioner som regelmässigt hört till förlorarna i olika faser av historien."
För övrigt skulle jag gärna vilja veta mer om hur de folkvalda ser på framtiden. I och med regionbildningen, om den nu blir av, kommer politiker att överta det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen.
Hur väl fungerar Norrbottens stora näringspolitiska sektor i dag? Och hur bra kommer den regionala utvecklingsenheten att fungerar den dag Kent Ögren tar över?
Visst, Kraftsamlingen 2011-2015 kan man ju nästan se som en hel industri i sig själv.
Tyvärr tjänar den inte sina egna pengar.