150 journalister fanns på plats i Kiruna för att bevaka Arktiska rådets ministermöte. Greenpeace stod utanför stadshuset med banderoller. USA:s utrikesminister John Kerry var där.
Klyschan är utsliten vid det här laget, men Arktis är hett.
Sex nya observatörsstater välkomnades i går till Arktiska rådet, däribland Kina. Det var en seger för de nordiska länderna som länge kämpat för ett bredare och mer öppet samarbetsorgan. Men Kinas inträde kan också ses som ett kvitto på att Arktiska rådet stärkt sin roll som det ledande internationella forumet för arktiska frågor under det svenska ordförandeskapet.
Den globala uppvärmningen innebär stora utmaningar för hela mänskligheten. Temperaturökningen i Arktis går dubbelt så snabbt i Arktis som i resten av världen. Kan stormakterna samlas, lära av varandra och komma överens om gemensamma spelregler är mycket vunnit.
Vissa anser att Sverige borde ha försökt driva frågan om ett totalförbud för all framtida gas- och oljeutvinning i Arktis.
"Det största miljösveket en svensk regering gjort sig skyldig till på mycket länge på länge, rasade Gustav Fridolin (MP) om det svenska ordförandeskapet. Vänsterpartiets Hans Linde kallade det för "två förlorade år".
Fridolin och Linde kunde lika gärna ha tagit på sig clownnäsor. Kritiken är nämligen omöjlig att ta på allvar.
Arktiska rådet fattar konsensusbeslut. Bara för att Sverige är ordförande för en mellanstatlig organisation innebär det inte att man med automatik bestämmer över alla andra medlemmar.
Sverige kan omöjligt hindra exempelvis rysk eller amerikansk oljeutvinning inom deras egna territorier. Det Sverige däremot kan göra, och har gjort, är att lyfta miljöfrågorna till en nivå där alla de arktiska staterna kan mötas och i bästa fall enas för att förhindra rovdrift och miljöförstöring.
Alternativet till långsam diplomati och internationell samverkan i Arktiska rådet är att varje land delar upp Arktis i var sin tårtbit som de förfogar över efter sitt eget huvud. Är det vad Fridolin och Linde önskar?
Sveriges tvååriga ordförandeskap skäms verkligen inte för sig. Ett permanent sekretariat för Arktiska rådet har satts upp i Tromsö. Organisationen har fått en egen budget. Vid mötet i Kiruna tillsattes en arbetsgrupp för att enas om konkreta åtgärder för att minska utsläpp av sot. I gårundertecknades dessutom ett avtal om beredskap mot, och bekämpning av oljeutsläpp till havs.
Ordförandeskapet roterar mellan de arktiska staterna vartannat år. Sverige har nu överlämnat ordförandeklubban till Kanada - ett land som starkt betonar ekonomisk utveckling i de arktiska områdena sin arktiska strategi. Det är en taktik med risker. Ekosystemet i Arktis är mycket sårbart. Samtidigt är Kanadas strategi antagligen den mest hållbara vägen framåt.
Utmaningen i de arktiska frågorna handlar om att hitta lösningar där skydd och ansvar för miljön och klimatet går att kombinera med ekonomisk tillväxt.