Det är bra. De nordiska länderna blir starkare tillsammans. Den svenska säkerhetspolitiska linjen, som det råder bred politisk enighet om, säger sedan flera år tillbaka att Sverige inte kommer att förhålla sig neutralt om ett annat land inom EU eller Norden drabbas av en katastrof eller angrepp. Vi bygger säkerhet tillsammans med andra.
Redan i dag förekommer ett brett nordiskt försvarssamarbete mellan de nordiska ländernas flygvapen. De norska och finska flygvapnen övar i stort sett varje vecka över Norrbotten, och piloter från
F 21 i Luleå flyger lika ofta in i övningsområden över Norge och Finland.
Sedan USA lämnade sin bas på Keflavik 2006 har Danmark och Norge hjälpt Island att övervaka sitt luftrum, eftersom Island saknar eget flygvapen. Med det ökade kommersiella intresset för Arktis är Island, som alltid haft ett viktigt strategiskt läge mitt ute i Atlanten, av ännu större geopolitisk betydelse än tidigare. Det vet inte minst Ryssland som regelmässigt befinner sig så nära det isländska luftrummet som det är möjligt.
Det är logiskt att Sverige ställer upp när Island ber om hjälp med övervakning. Norden hör ihop. Klartecknen för de svenska och finska planen kan dessutom leda till ytterligare fördjupning av det nordiska samarbetet.
Men har försvaret råd att sköta den uppgift man nu tagit på sig? Sverige ska ju som bekant även anskaffa 40-60 Super-Jas utan att regeringen för den skull höjer försvarsanslagen ...
När Sverige sagt ja till Island kan det dessutom komma att bli svårt att värja sig mot andra krav på svenskt militärt deltagande. Till exempel från Estland, Lettland eller Litauen. De baltiska länderna är ju också våra grannar. Med tanke på Rysslands upprustning och USA:s tillbakadragande från Europa till fördel för Asien lär det bara vara en tidsfråga innan en baltisk vädjan om svenskt bistånd kommer.
Det finns all anledning till att titta närmare på den säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde. Gör man det ser man att Sveriges försvarspolitik, som verkar styras av finansdepartementet, bryter tvärt mot våra grannländers.
Ryssland höjer inte bara försvarsanslagen stup i kvarten. Det sker också en positionsförflyttning mot nordväst. Minst två arktiska brigader håller på att bildas. Östersjöflottan rustas upp. Förra veckan meddelades även att ryska marinens högkvarter flyttas från Moskva till Sankt Petersburg.
Polen höjer försvarsbudgeten med sju procent. Norska regeringen föreslog i början av oktober en ökning av försvarsanslagen med 658 miljoner kronor (den norska försvarsbudgeten hade då redan höjts med sju procent i år).
Kalla kriget må vara över och förbi. Men spänningarna kan åter vara på väg att öka i vårt närområde. Säger regeringen ja till insatsen i Island bör man också backa upp försvarsmakten med en större resurstilldelning.