Ledare: Inte Kent Ögrens år

Politik2009-12-18 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Landstingspolitikerna har inte tagit julledigt än. På årets sista styrelsemöte blev det åtminstone lite debatt. Inte om storregionen. Av allt att döma släpper regeringen inte fram en region Norrland och därför går nu Norrstyrelsen i ide. Oppositionen är naturligtvis väldigt nöjd och hade för tillfället inte så
mycket mer att säga därom. Men om väntetiderna i sjukvården hettade det till mer. Lite oväntat, eftersom nyheterna till synes var så goda: köerna har kortats till både besök och behandling. Jens Sundström (FP) var ändå misstänksam och ville se siffror på hur många som hamnat i "utredningsväntan", som inte ingår i vårdgarantins system. "Det var väl lite för bra för att det skulle vara roligt", kommenterade en som vanligt spefull Kent Ögren (S) folkpartistens ifrågasättanden.

Ännu mer diskussion blev det om vårdvalssystemet som införs vid årsskiftet, detta trots att den politiska enigheten bakom den modell som står färdig har prisats av båda blocken. Även här var det Jens Sundström som gick till attack, understödd av Birgit Stöckel (KD).

Konflikten gäller hur de patienter som inte gör ett aktivt val av vårdcentral ska listas. Enligt det regelverk som ligger på bordet ska icke-valsalternativet vara en "landstingsdriven" vårdcentral i närområdet. Enligt Jens Sundström och Birgit Stöckel medför det här oschyst konkurrens, och de litar inte på att Kent Ögren och de rödgröna, om de vinner majoritet igen, ändrar systemet så att det blir konkurrensneutralt för de privata aktörer som förhoppningsvis etablerar sig.

Osäkerheten riskerar att hämma nyetableringar. Antagligen är detta de valfrihetsfientliga rödgrönas tanke, Socialdemokraterna i Norrbotten har ju tidigare beklagat att de inte kan förbjuda privata vårdgivare. Alternativet för dem blir då att följa den linje som tydligen också är sjukvårdspartisten Kenneth Backgårds, som tycker det är rimligt att så långt möjligt "gynna den egna verksamheten" och "inte bara ge bort allting på ett fat". Medan Jens Sundström och Birgit Stöckel är mer inne på att gynna patienterna och mångfalden . Kent Ögren tyckte kritiken var "fånig" och "löjlig". Så brukar det låta när han får kritik. I hans något märkliga syn på demokrati är en opposition som opponerar sig fånig, och de som kritiserar honom "missnöjespolitiker". En inställning som skapat missnöje även inom hans eget parti. För kaxigheten till trots har det här inte varit landstingsrådets år: Bakslagen i regionfrågan. Ett vårdval som påtvingats landstingsledningen av en borgerlig regering. Och så obs-platserna i Haparanda, där majoriteten till slut fick som den ville, men till priset av uppslitande debatter, turer i länsrätten och för Socialdemokraternas del en spricka rakt igenom partigruppen. Idel motgångar för Kent Ögren 2009.