Ledare: Inte bara förvalta nu

FÖRSIKTIG. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bjöd inte på några större skrällar när han presenterade sin nya regering.

FÖRSIKTIG. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bjöd inte på några större skrällar när han presenterade sin nya regering.

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Politik2010-10-06 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Regeringsförklaringen i all ära, det mesta som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) läste upp vid riksdagens öppnande var känt sedan tidigare. Allianspartierna bedrev valrörelse utifrån ett ett gemensamt manifest, och har tidigare visat att de tar sina vallöften på allvar. Inför denna mandatperiod har de borgerliga tonat ned förväntningarna. 2006 gick Alliansen till val på en bred reformagenda. Den här gången handlade det mer om att förvalta, fullfölja påbörjade reformer och förhindra att de rödgröna fick chansen att göra återställare. Få politiska överraskningar är att vänta. Därför väntade alla som följde öppningsceremonin med större spänning på statsministerns presentation av regeringsledamöterna. Inte heller här fanns några större förhoppningar om överraskningar, men förväntan om någon enstaka skräll låg ändå i luften. Att Beatrice Ask (M) får fortsatt förtroende som justitieminister trots affären med de gredelina kuverten var ingen skräll, men en besvikelse för alla som tar rättssäkerhet på allvar. Att Carl Bildt (M) får fortsätta harva på som utrikesminister var också en besvikelse - även för den försiktige Reinfeldt känns den utnämningen väl fantasilös. Detsamma kan sägas om fyra år till med Lena Adelsohn Liljeroth (M) som färglös kulturminister. Ulf Kristersson (M) är dock en frisk fläkt, förutom som socialborgarråd i Stockholm känd från striden med Fredrik Reinfeldt om ledarskapet i ungdomsförbundet för länge sedan. Förhoppningsvis lyckas Kristersson som socialförsäkringsminister bättre än företrädaren Cristina Husmark Pehrsson (M) med att förankra och försvara sjukförsäkringsreformerna. En regering som redan var väl stor utökas nu med två statsrådstaburetter, detta för att lösa konflikten mellan Moderaternas ökade väljarstöd och övriga Allianspartiers ovilja att släppa ifrån sig ministerposter: Anna-Karin Hatt (C) blir IT- och regionminister. Nyamko Sabunis (FP) post klyvs i två, hon behåller jämställdheten och Erik Ullenhag (FP) tar över integrationen. En ministerpost vi helt kunde ha varit utan får alltså fördubblat utrymme; politisk rättvisematematik när den är som sämst. Bra är dock att Eskil Erlandsson (C) får ett helhetsansvar för landsbygdsfrågor, någon särskild minister för jordbruksnäringen behöver Sverige inte. Ännu bättre är att en av Kurirens ledarsidas favoriter, försvarsminister Sten Tolgfors (M), får fortsatt förtroende. Han har fyllt svensk försvarspolitik med mer meningsfullt innehåll än många av hans företrädare tillsammans. Fredrik Reinfeldt lyfte fram företagandet i sin regeringsförklaring, tack och lov. Arbetet med regelförenkling fortsätter och en bred översyn av företagsbeskattningen ska göras. Men det hade känts tryggare med en utpekad minister som kunde koncentrera sig på att enbart driva företagarfrågor. Sverige behöver inte bara förvaltas, det behövs rejält med förändring också.