Swedbank vill införa amorteringskrav på bolån med hög belåningsgrad.
Ingen siffra anges för hur hög belåningsgrad som ska tillåtas. Bortsett från det är Swedbanks krav rimligt. Det frivilliga åtagande som gäller i dag om amorteringskrav på bolån över 75 procent har inte fungerat.
Swedbank vill ha en lagstiftning om amorteringskravet. Det är också förståeligt eftersom Swedbank lever i en konkurrensutsatt sektor. Banken kan naturligtvis inte ensamt införa ett amorteringskrav. Det skulle bli förödande för banken.
Det borde ligga i alla bankers intresse att se till att kunderna inte överbelånar och att de avbetalar på sina bolån.
Tidigare fanns det alltid ett amorteringskrav när bolån togs. Man beräknade att lånen skulle vara avbetalade under en livstid, så är det fortfarande i de flesta europeiska länder. Ett normalt europeiskt bolån ska amorteras av på 20-25 år.
Swedbanks VD, Michael Wolf, skriver i brevet till regeringen att Swedbanks genomsnittliga belåningsgrad i bolånestocken är 64 procent. Om tio år, om inget görs och bostadspriserna sjunker med tio procent, kommer bankens belåningsgrad att stiga till 81 procent.
Resultatet blir förödande. De svenska bankernas belåningsgrad blir så hög att de kommer att ha svårt att finansiera bolånen på det sätt som görs i dag - det vill säga via bostadsobligationer. Finansieringen får göras på annat och mycket dyrare sätt.
Det behövs ett amorteringskrav på bolånekunderna som gör att vi undviker en situation där bankerna får svårt att finansiera bolånen.
I viss mån kan amorteringskravet påverka konsumtionen i landet. Men det är inte troligt att det får någon större påverkan eftersom svenska folket trots allt har en hel del sparade pengar och att amorteringarna på bolånen kan absorberas genom dessa.
Värre blir situationen om det kommer att krävs mer drastiska åtgärder i ett senare skede.
Spanien är ett varnande exempel på hur det kan gå. Det var den överhettade och ofinansierade bostadsbubblan som var grundorsaken till de problem som Spanien upplever i dag.
Socialdemokraterna har liksom Miljöpartiet sagt sig vara beredda att stödja en lagstadgat krav på amortering av bostadslån, speciellt om en mer expansiv penningpolitik blir aktuellt. Per Bolund (MP) kan dock också tänka sig att minska ränteavdragen för att på det sättet kyla av hushållens skuldsättning.
Det är att gå för långt. Ränteavdragen ska finnas kvar. Amorteringskravet är ett sätt att spara pengar genom att betala av på sitt boende. Och ju mer bolånekunderna betalar av desto lägre blir också ränteskulderna. Det blir både sparande och lägre bostadskostnader.
Det finns all anledning för Alliansregeringen att sätta sig ned tillsammans med oppositionen och ta fram ett lagförslag om amorteringskrav på bolån. Finansminister Anders Borg (M) får inte bara stirra sig blind på statsskulden utan också se på hushållens skuldsättningar. Statsskulden har pressats tillbaka rejält och uppgår i dag till ca 30 procent av BNP, vilket har lett till att Sverige tillhör de stater i världen som har minst statsskuld. Det känns betryggande i en finansorolig värld.
Men hushållens skuldsättningar kan leda till nya problem och det gäller därför att stämma i bäcken medan situationen fortfarande är hanterbar.