Ledare: individen i fokus ..?

Politik2010-07-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
"Det har gått utmärkt med enbart kvinnor i regeringen", skämtade justitieminister Beatrice Ask (M) på den pressfika i Rosenbads innegård som följde på sommarregeringens första sammanträde, 15 juli. Ask och de fyra kvinnor som flankerade henne har sammantaget en avsevärd makt över det offentliga Sverige. På ena sidan integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M). På den andra äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) och infrastrukturminister Åsa Torstensson (C). Sommarministären ville fokusera på sina sakområden. Då namnet Sven-Otto Littorin (M) kom upp, talade Ask för alla fem när hon sade att de som statsråd inte ville spekulera. "Det är tråkigt när detta skvätter över på sakfrågor. Vi sitter i regeringen för att vi vill göra Sverige bättre." Sant är att vissa av förslagen för hur så skulle ske var något torra, i vart fall jämfört med en skandal. Bärande tema tycktes inte desto mindre vara den angelägna ambitionen att ge den enskilde medborgaren möjlighet att göra rätt för sig. Samt insikten om att de väldiga byråkratier i vars topp de fem ministrarna befinner sig inte enbart är av godo. Åsa Torstensson berättade om den lagrådsremiss som föreslår att de som dömts för att ha kört bil onyktra kan få behålla körkortet - om de själva går med på att skaffa alkolås. Syftet med remissen: att minska återfall i rattfylleri, och minska antalet döda och svårt skadade på grund av rattfylleri. Samtidigt skulle den som åkt dit för rattfylla ges en chans att ta eget ansvar för att komma tillbaka. Cristina Husmark Pehrsson meddelade i sin tur att Försäkringskassan getts i uppdrag att utveckla metoder för att bedöma arbetsförmåga på att rättssäkert och likformigt sätt. Den enskilde ska bli delaktig i processen på ett annat sätt än tidigare. Försäkringskassan administrerar i dag en fjärdedel av alla pengar som används till privat konsumtion. Det är lätt att stå maktlös inför en sådan byråkrati, och åtgärder som stärker individen mot systemet är nödvändiga. Beatrice Asks egen syn på rättssäkerhet har ifrågasatts på sistone. Justitieministern meddelade likväl på fikat att regeringen beslutat att genomföra en översyn av brottsmålsprocessen, bland annat med syftet att stärka målsägarens ställning. Man vill säkerställa god hjälp att föra talan i domstol, och ett tydligt personligt stöd under såväl polisförhör som rättegång. Ord kostar ingenting och framtiden får utvisa om det blir något av dessa remisser,
översyner och utredningar. Goda intentioner leder inte alltid till goda resultat, och ministrarna basar vare sig de vill eller inte över trögrörliga byråkratier där den enskildes väl i realiteten inte alltid har högsta prioritet. Sommarfikan tycktes dock återspegla en medvetenhet om att det är den vanliga människans utveckling, självständighet och möjlighet att hävda sig mot byråkratin som bör vara i fokus när politik bedrivs.