Ledare: Idéer som gör skillnad

Politik2010-04-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Kommunpolitik är inte platsen för de storslagna visionerna och omvälvande reformerna. Det kommunala självstyret är begränsat - det mesta bestäms av
staten. Lokalpolitiken är därför i hög grad de ödmjuka pragmatikernas arena, och skillnaderna mellan partierna i regel mindre än på riksplanet. Ändå infinner sig en viss känsla av besvikelse när man tagit del av rapporten "Ett attraktivare Luleå" från Luleåalliansens arbetsgrupp på området jobb och företagande. Arbetsgruppen är en av fyra som den borgerliga fyrklövern tillsatt (övriga tre är barn och ungdom, äldreomsorg och samhällsbyggnad). Gruppen har letts av moderaten Mattias Karlsson, och resultatet är nymoderat så det förslår. Inget tal om skattesänkningar, neddragningar eller utförsäljningar här inte. Däremot mycket av skrivningar och mål som väl många av Luleås kommunpolitiker skulle ställa upp på: Bättre dialog med näringslivet; mer samverkan med universitetet; en arbetsgivarpolitik som lockar nya medarbetare med individuella utvecklingskonton och gratis arbetskläder. "Välfärdsskapande ska vara en viktig del i kommunens strategi- och visionsarbete", skriver arbetsgruppen på det innehållslösa politikerspråk som alla partier numera har gemensamt. Det är lätt att inte ryckas med, om man får vara lite elak. Men här finns definitivt också skillnader gentemot det röda alternativet, och viktiga sådana. Framför allt i hur de mål som många skriver under på ska nås. Att hylla kommunal personal eller kommunens företagare är lätt gjort, och populärt, men att i praktiken också lita på dem något helt annat. Luleåalliansen kommer att uppmuntra intraprenader så att kommunanställda får mer att säga till om. Med ett borgerligt styre kommer mer verksamhet att läggas ut på entreprenad, och företag får rätt att utmana kommunala enheter om uppdrag. Lagen om valfrihet införs vid ett maktskifte. Även äldre som bor i Luleå ska få välja vem som ska ge dem den omsorg de behöver. För personal inom vård- och omsorgsyrken innebär det fler arbetsgivare att välja mellan. Får de borgerliga bestämma blir det också mer än bara vackra ord för att förbättra relationen till näringslivet. Kommunen ska bli bättre på att informera om upphandling och engagera företagare mer i möten och utvecklingsarbete. Service som exempelvis bygglov ska levereras med tidsgarantier. Affärsidéer ska inte behöva dö i väntan på att den kommunala byråkratins kvarnar malt klart. Så trots att det inte är något omvälvande dokument - och bara det första av fyra - som Luleåalliansen presenterar, börjar bilden redan klarna av ett borgerligt alternativ som erbjuder mer valfrihet, mindre toppstyrning, mer möjligheter för företagande; och därtill fyra partier som är sugna på att ta över från en tröttkörd socialdemokrati. Det kan räcka långt.