Norrbottningarna är mer företagsamma än någonsin.
9,7 procent av de yrkesverksamma i länet hade i fjol antingen F-skatt, satt i styrelsen för ett aktiebolag eller var delägare i ett handelsbolag. Det innebar en ökning av företagsamheten med 3,2 procent från 2010, enligt en färsk rapport från Svenskt näringsliv.
Det var väl jättebra. Det är nämligen företagen, stora som små, som ser till att Sverige fungerar. Utan driftiga människor som vågar satsa på sina idéer, starta eget och gå sina egna vägar skulle allt braka samman.
Andelen företagsamma har ökat. Men siffrorna säger inget om HUR det är att "vara företagsam" i Norrbotten.
Nåja, det finns det andra undersökningar som gör. Och dessa är inte roliga att läsa. Bara tre av fjorton kommuner i Norrbotten har till exempel i år förbättrat sitt resultat i Svenskt näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Då befann sig de flesta kommunerna redan på den undre halvan sedan tidigare.
"Att människor skapar arbetstillfällen åt både sig själva och andra är avgörande för en regions överlevnad. De lokala politikerna har genom att förbättra det lokala företagsklimatet stora möjligheter att stimulera entreprenörskapet", sade Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt näringsliv, i ett pressmeddelande i går.
Så är det. Norrbottningarna är inte sämre än några andra på att driva företag. Lagar och regler är likadana över hela landet. Resten är upp till de lokala politikerna.
I Norrbotten står företagsfrågorna verkligen inte högt på agendan, oavsett vad man säger i alla svulstiga visionsdokument och handlingsplaner. Men jag gör ett försök i alla fall. Politiker i Norrbotten, lyssna nu! Här har ni tre konkreta åtgärder för bättre lokalt företagsklimat:
¤ Låt företag utföra kommunala tjänster
Kommuner och landsting är våldsamt dominerande på länets arbetsmarknad. Det finns mycket företagen kan göra för kommunerna och det kan dessutom göras billigare och bättre.
Motviljan må vara stark av ideologiska skäl. En utvärdering från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) visar att konkurrensutsättning av förskola, skola och hemtjänst leder till fler arbetade timmar, inte färre. Enligt IFAU har sysselsättningen ökat och lönebildningen förbättrats sedan företag släpptes in välfärdssektorn.
¤ Korta handläggningstiderna
Företag kan inte sitta i evigheter och vänta på tillstånd och bygglov. Företagare behöver snabba och rättssäkra besked. Och det får inte vara stora skillnader från kommun till kommun och från länsstyrelse till länsstyrelse.
¤ Sluta konkurrera med näringslivet
Kraftbolag, energibolag, bussbolag, arenabolag, renhållningsbolag, utvecklingsbolag, vatten- och avloppsbolag, fjärrvärmebolag, bostadsbolag, mäss- och evenemangsbolag, bogserbåtsbolag, hamnbolag, filmbolag, skivbolag, näringslivsbolag, datahallsbolag, centrumbolag, vad fan som helst-bolag. Snälla politiker i Norrbotten; sälj inte varor och tjänster, sälj de kommunala bolagen!