Yngre. Modernare. Öppnare. Enligt Stefan Löfven är lanseringen av Socialdemokraterna som "Framtidspartiet" den största förändringen av partiet på 20 år.
Det är inte bara namnet som är nytt, partiet ska även presentera en ny grafisk profil, förändra rekryteringen av företrädare och ersätta den gamla politiken. Allt ska bort.
Det är på tiden att någon gör något. Världen ser inte ut på samma sätt som under socialdemokraternas storhetstid för 50 år sedan.
Tjänstemännens TCO och akademikernas Saco är i dag större än arbetarnas LO. Bland LO-medlemmarna röstar bara hälften på Socialdemokraterna. Friskolor, privat äldreomsorg, privata apotek och f-skattesedlar är dessutom realiteter, som uppskattas av människor och som inte går att tänka bort.
Socialdemokraternas identitetskris startade på allvar efter omsvängningen om EU-medlemskapet på 1990-talet. Sedan dess har partiet aldrig riktigt hämtat sig. Valresultaten har stadigt försämrats. Den sista tiden, då man befunnit sig i opposition, har man levt på konstgjord andning.
Nåja, Socialdemokraterna lockar fortfarande en tredjedel av väljarkåren. Men medan alliansen presenterade arbetslinjen 2006 profilerade sig Socialdemokraterna som bidragspartiet. 2010 gick S till val på ett halvt jobbskatteavdrag, lite dyrare sprit och lite billigare tandvård.
Det är i alla fall vällovande att Stefan Löfven, till skillnad från sin företrädare, insett att det inte går att leva på gamla meriter och en verklighetsbild som går ut på att framställa dagens Sverige som en ojämlik misär. Men ett nytt parti är inget man snickrar ihop på en kafferast.
Huvudproblemet för partitoppen är att företrädarna ute i landet inte alls har samma välvilliga inställning till näringsliv, valfrihet och vinster i välfärden. De vill fortfarande vrida tillbaka klockan 50 år och upprätta "den sanna" socialdemokratin. De kommer inte att gå med på någon "exteme make-over".
Nåja, vi får allt se vad det blir av Framtidspartiet. Snacket om ett öppnare, modernare socialdemokratiskt parti har vi hört förut. Det har varje gång varit svårare att omsätta i praktiken. Frågan är dock om man tidigare varit lika tydlig med att kräva en föryngring av de förtroendevalda? S-ledningen nu vill sätta upp det konkreta målet att minst 25 procent av kandidaterna på valbar plats bör vara under 35 år.
Lokalt i Norrbotten betyder att ingen av Socialdemokraternas nuvarande riksdagsledamöter kan känna sig säker. De yngsta, Fredrik Lundh Sammeli och Hannah Bergstedt, är bägge 37 år vid nästa val. De aktiva Socialdemokrater i länet som är yngre är i ännu högre grad än dem märkta av SSU-skandalen.
Det blir verkligen inget lätt jobb för valberedningen. Redan sedan tidigare eftersträvas principen varannan damernas. Lägg dessutom till det ständiga jämkandet mellan kusten, inlandet och östra Norrbotten.
I kommunerna och landstinget blir uppgiften ännu svårare. I Boden är sossarnas yngsta fullmäktigeledamot 46 år.
Föryngringen kräver inte bara att de äldre flyttar på sig, de måste dessutom hitta nya sympatisörer.