Handelsminister Ewa Björling (M) hotar med fullskaligt snuskrig i EU. Bakgrunden är det nya tobaksdirektivet som är på väg och som lär innehålla fler restriktioner mot snuset. I dag har Sverige ett undantag i EU om försäljning av snus. I övriga Europa är snuset förbjudet och det är inte tillåtet för Sverige att sälja snus till övriga EU-länder.
Nu hotar EU med än större hinder för snuset genom att förbjuda smaktillsatser. Dessutom ska snuset innehålla minst 85 procent tobak mot i dag 50 procent.
Detta har fått handelsministern att gå i taket.
Vi har förståelse för den reaktionen.
I EU:s inre marknad gäller fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. Redan där är förbudet mot snuset en felaktighet.
Vi är säkra på att ifall snuset hade varit av stor vikt för exempelvis några av de större EU-nationerna hade det aldrig varit tal om någon begräsning i vare sig nyttjande eller försäljning.
Men nu är det en liten nation inom gemenskapen vars röst inte är lika genomträngande som de större nationernas.
Dessutom är det i de mer inflytelserika länderna där tobaksproduktionen och tobaksodlingen är som störst. 13 länder producerar i dag tobak inom EU. Störst är Italien, Grekland, Spanien och Bulgarien. 280 000 ton tobak produceras. Bortemot nio miljarder kronor får tobaksodlarna i bidrag från EU. Det innebär att svenska skattebetalare skänker 230 miljoner kronor till de europeiska tobaksodlarna.
Snuset hotar dessa odlare och producenter eftersom många snusare är före detta rökare. Snuset anses dessutom vara mindre hälsofarligt än rökning.
Det finns med andra ord starka ekonomiska krafter som jobbar emot en minskning av tobaksbruket och en övergång till snus. Och det är länderna inom EU som tar emot de stora bidragen som stretar emot som mest.
Jordbruksmaffian inom EU firar triumfer. Det visar det senaste budgetförslaget som presenterades av EU för någon vecka sedan. Stödet till jordbruket ökade, trots stora protester från bland annat Sverige.
Handelsminister Ewa Björling uppvaktade på måndagen den nye hälsokommissionären Tonio Borg i Bryssel och förklarade för honom att snuset inte behandlas rättvist på EU:s inre marknad. Frågan är väl om hon kommer att möta någon förståelse hos honom eftersom hans företrädare på posten, maltesen John Dalli, tvingades avgå efter misstankar om bestickning. En vän till John Dalli hade försökt få ekonomisk ersättning av Swedish Match, som tillverkar snuset i Sverige, för att snuset skulle få inträde på den inre marknaden. Swedish Match avslöjade det hela.
Trots denna händelse lägger Tonio Borg fram exakt samma lagtext som den som företrädaren John Dalli stod bakom.
Det är inte underligt att Ewa Björling reagerar.
Rökning och snusning är hälsofarligt. Det råder inga tveksamheter om detta. Forskning säger dock att snusning är något mindre farligt. Men bortsett från detta så strider EU:s syn på snuset från de regler som gäller för den inre marknaden. EU utövar handelsblockad, vilket är förbjudet. Och detta i kombination med att tobaksindustrin i Sydeuropa skyddas och understöds med nio miljarder kronor gör ju inte saken bättre, precis.