Tidigare i veckan presenterade länsstyrelsen en rapport över jämställdheten
i Norrbotten. Budskapet gick inte att misstolka. Det är illa ställt med den.
Män tjänar mer än kvinnor. Män är sämre på att plocka ut föräldraledighet. Män väljer fordonsprogrammet i stället för barn- och fritid. Män orkar sitta och lyssna på långa landstingssammanträden. Män arbetar mer. Jag söker förgäves efter avsnittet där det surt påpekas att män sällan fäller ned toasitsen. Förmodligen för länsstyrelsen statistik på det med.
"Vi måste jobba på fler fronter", sa jämställdhetshandläggaren Doris Thornlund till Norrbottens-Kuriren.
Ja, jobba på ni! För länsstyrelsen vet att folk inte duger något till på egen hand. Därför kan myndigheten med stor självsäkerhet tala om för alla småbarnsföräldrar, som har fullt upp med blöjbyten och babyskrik, att de borde dela upp barnpassningen på ett annat sätt.
Är det verkligen någon som orkar lyssna längre?
I veckan publicerades också en annan rapport om jämställdhet - Sex feministiska myter (Den nya välfärden) av genusdebattören Pär Ström. Jag tycker att den är mer intressant än länsstyrelsens sammanställning. Inte för att jag nödvändigtvis håller med om alla slutsatser, utan för att den bryter med det feministiska åsiktsmonopolet.
Pär Ström använder sig av statistik och beprövad forskning för att punktera följande sex genusmyter:
Myt 1. Kön är en social konstruktion
Det finns stora medfödda skillnader mellan könen. Dessa biologiska skillnader styr vårt beteende i vardagen. Kvinnor är mer omhändertagande och män är mer tävlingsinriktade.
Myt 2. Kvinnor får lägre lön för samma jobb
Tar man hänsyn till faktorer som antal år i yrket, arbetade timmar och val av yrke så stämmer det inte. I flera länder i västvärlden har kvinnorna redan gått om männen i löneligan, och man håller på att göra det i Sverige med.
Myt 3. Kvinnor har svårare att göra karriär
Kvinnor som grupp har andra livsprioriteringar än män och är mindre benägna att göra uppoffringar som främjar karriären.
Myt 4. Män slår kvinnor
Män drabbas oftast av våld, betydligt oftare än kvinnor. Det är också vanligare att kvinnor slår män än vad debatten ger sken av.
Myt 5. Kvinnor dubbelarbetar
Slår man samman förvärvsarbete med hemarbete arbetar män i genomsnitt 19 minuter mer än kvinnor varje dag.
Myt 6. Kvinnor får sämre sjukvård
Kvinnor har lättare att bli sjukskrivna. Använder man cancerforskningen som grund är en kvinnas liv värt fyra gånger så mycket som en mans.
Det är en välkommen bok. Tyvärr tycker jag att Pär Ström bara delvis lyckas med ambitionen att sticka hål på de feministiska myterna.
För vad beror det på att traditionellt manliga yrken, där man arbetar med saker i stället för människor, är bättre betalda än kvinnliga? Det ger han inget bra svar på.
Sedan är hela diskussionen om våld olycklig. Det är kvinnor som drabbas klart allvarligast av våld i hemmet. Det gäller alldeles oavsett om det råkar finnas ett stort mörkertal när det gäller kvinnors våld mot män.
Nej, Sex feministiska myter är ingen debattbok som kommer att ta kol på
feminismen. Ett problem är att Ström går fram med samma självsäkerhet som de likhetsfeminister han kritiserar. Och han är ungefär lika enögd.
Vill ni däremot få nya perspektiv på jämställdhet, läs den!