Ledare: Grundstött basindustri

GRUNDSTÖTNING. Svavelreglerna slår direkt mot nordisk exportindustri.

GRUNDSTÖTNING. Svavelreglerna slår direkt mot nordisk exportindustri.

Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Politik2012-05-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet enades förra veckan om nya och hårdare regler för svavelutsläpp inom sjöfarten. Den kompromiss som träffades är dock orimlig och riskerar att allvarligt sänka Sveriges konkurrenskraft.

2015 införs gränser för svavelutsläpp som är 35 gånger hårdare i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen än vad som kommer att gälla i stora delar av övriga Europa. Och vi som har gått omkring och trott att en stor del av EU-projektet handlade om att bekämpa snedvridning på den inhemska marknaden!

Ambitionen är säkert god. Både miljön och hälsan vinner på mer miljövänliga transporter. Det ska vara tydliga och hårda krav. Men är det inte en gåta varför dessa krav bara ska gälla i våra farvatten? Havet och luften saknar som bekant gränser. MIljöproblemen är globala.

Redan i dag gäller hårdare svavelkrav i norr, 1,0 mot 3,5 viktprocent i övriga europeiska vatten. I nordiska farvatten sänks svavelhalten i fartygsbränslet nu ytterligare till 0,1 procent medan bränslet i Medelhavet får innehålla 3,5 procent svavel ända till år 2020 eller mer troligt till 2025, då gränsväret blir 0,5 procent - alltså fem gånger så högt som i norra Europa.

Rederierna tvingas byta bränsle i sina fartyg eller att installera utrustning som avsvavlar avgaserna. Enligt Sjöfartsverkets beräkningar kommer transportkostnaderna för den svenska industrin att öka med minst 13 miljarder kronor när de nya reglerna träder i kraft.

Miljöminister Lena EK (C) har ihärdigt försökt tona ner nackdelarna med beslutet. Men reglerna slår ofrånkomligen hårt mot jobben i basindustrin. Sjöfarten ger företagen, inte minst industrierna i Norrbotten, tillgång till effektiva och pålitliga transporter.

"Jag ser det här som näringsfientligt. 95 procent av den svenska stålindustrins tillverkning går på export, och där konkurrerar vi med andra tillverkare som inte har de här kostnaderna, sa Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret till Ekot.

Mårten Larsson, näringspolitisk chef för Skogsindustrierna, riktade också han skarp kritik mot beslutet.

"Svenska skogsföretag kan inte kompensera för fördyringen genom att ta ut högre priser av kunderna eftersom vi främst konkurrerar med länder utanför Östersjöområdet som alltså inte berörs av detta beslut. De kommer att kunna segla vidare med 3,5 procents svavelhalt i sitt bränsle. Följden riskerar därför att bli att de tar marknadsandelar, vilket innebär att det totalt sett blir större svavelutsläpp."

Industrins konkurrenskraft försämras. Sverige får mindre exportinkomster. Välfärden blir lidande. Det är heller inte orimligt att anta att koldioxidutsläppen i Sverige ökar när sjötransporter ersätts med lastbilar.

Och allt detta för att Sverige ska vara bäst i klassen. Det är obegripligt.