Ledare: Gör bostäderna vita

INREDNINGSTRENDEN GÅR I VITT. Men bostadsmarknaden känns inte särskilt ljus och fräsch.

INREDNINGSTRENDEN GÅR I VITT. Men bostadsmarknaden känns inte särskilt ljus och fräsch.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Politik2011-09-08 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Rostfri kyl- och frys, retrodesignade köksmaskiner, fondväggar, minimalistiska möbler och "shabby chic".

Svenskarna lägger mer och mer pengar på heminredning. Mest i hela världen,
enligt Fredrik Lindström och Henrik Schyffert, som förra hösten gjorde en krogshow om 00-talets inredningsmani.

De svenska hemmen må vara ljusa och fräscha som en upplyst operationssal, men på bostadsmarknaden råder fortfarande ett kompakt mörker. Där är det fortfarande 70-talsbrunt.

Alla är eniga om att det behövs fler billiga lägenheter, fler hyresrätter och fler studentbostäder. Det har behövtsi minst 20 år.

Socialdemokraterna ropar högt efter subventioner. Riksdagsledamoten Hannah Bergstedt (S) förklarade i gårdagens Norrbottens-Kuriren att lösningen på studenternas bostadsbrist är att skattepengar börjar pumpas in i byggföretag.

Byggsubventioner har dock inte fungerat tidigare. Och det är inte ens vad byggindustrin vill ha.

"Det bli lite som att sätta plåster på huvudvärk", konstaterade Stefan Lundbäck, vd för Lindbäck bygg.

Byggsubventioner riskerar nämligen inte bara att stoppa det byggande som
redan planeras. Subventionerna skulle också driva upp byggkostnaderna, vilket knappast skulle vara till fördel för hyresgästerna.


Vad byggföretagen och hyresgästerna behöver är i stället stabila och långsiktiga spelregler.

I dag törs ingen alliansföreträdare ta det politiskt laddade ordet "marknadshyror" i sin mun. Det är synd. Jag tror att marknadshyror skulle göra bostadsmarknaden mer tillgänglig både för unga, invandrare och pensionärer.

Införandet av marknadshyror skulle förvisso leda till att hyresgäster som sitter på attraktiva kontrakt i Stockholms innerstad fick kraftigt höjda hyror. Men det skulle samtidigt leda till sänkta hyror för de som bor i mindre attraktiva områden.

Det går inte komma i från att det är dyrt att bygga nytt. Särskilt i storstäder och universitetsorter, där bristen är som störst. Vill man inte införa marknads-
hyror finns det trots allt andra åtgärder som är långt bättre och billigare än subventioner. Man skulle kunna förenkla planprocessen, sänka skatterna på byggandet eller förenkla bygglovsförfarandet.

I Norge har man dock lyckats skapa tusentals nya lägenheter utan att bygga nytt överhuvudtaget. Den person som hyr ut en del av en lägenhet slipper
betala skatt på hyresintäkterna. Genom att sätta in en extravägg eller ett litet trinettkök har man vips förvandlat en lägenhet till två!

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) har sneglat på den norska modellen och föreslagit en höjning av schablonavdraget för andrahandsuthyrning från 18.000 till 21.000 kronor. Förslaget är nu ute på remiss.

Enligt tidningen Riksdag och departement tycker bostadsrättsorganisationen SBC i sitt remissutlåtande att regeringen hellre borde gå hela vägen och på norskt vis föreslå helt skattefri uthyrning.

Har man som ung varken ett fast jobb eller 100.000 kronor på fickan blir
bostadsmarknaden snabbt en återvändgränd. Flyttar man inte tillbaka hem till mamma så tvingas man att acceptera ett dyrt svartkontrakt.

Mottot "ljust och fräscht" bör inte bara gälla medelklassig heminredning. Är det inte på tiden att den svenska bostadsmarknaden också görs vit?