Ledare: Ge järnet för gruvorna!

NI KÖR VI! Pajalas före detta kommunalråd Bengt Niska poserar vid provborrningarna i Sahavaara.

NI KÖR VI! Pajalas före detta kommunalråd Bengt Niska poserar vid provborrningarna i Sahavaara.

Foto: Krister Larsson/Scanpix

Politik2012-03-14 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

De senaste tio åren har Kina ökat importen av järnmalm från 70 miljoner ton till över 600 miljoner ton. 30 nya stålverk har startats sedan 2008. Även om landets extrema tillväxttakt har avmattats något på sistone så kommer kineserna även i fortsättningen att vilja ha järnvägar, bilar, bostäder, datorer, tv-apparater och telefoner. Och om efterfrågan på stål skulle minska i Kina finns samma behov i Indien.

Den ökade globala efterfrågan på järnmalm har lett till att malmpriserna mångdubblats de senaste åren. Jag vet att uttrycket är uttjatat, men Norrbotten sitter här bokstavligen på en guldgruva.

¤ LKAB öppnar nya järnmalmgruvor i Gruvberget, Leveäniemi och Mertainen i Kiruna

¤ Boliden investerar för ny kopparbrytning i Aitik i Gällivare

¤ I Kaunisvaara i Pajala satsar Northland Resources fem miljarder på en ny järnmalmsgruva

¤ Avalon Minerals vill åter öppna den nedlagda koppar- och järnmalmsgruvan i Viscaria utanför Kiruna

¤ I Kallak och Ruoutevare utanför Jokkmokk vill bolaget Jokkmokk Iron Mines (före detta Beowulf Mining) starta nya järnmalmsgruvor

Gruvboomen beror dock inte bara på ökade malmpriser. Den beror också på de mineralpolitiska beslut som togs av regeringen Bildt.

Före 1992 var det nämligen svenska staten som skötte all prospektering. I dag kan både svenska och utländska bolag göra samma sak. Och det gör de. Förra året satsade drygt hundra olika bolag 700 miljoner kronor på att leta efter malm i Sverige!

Genom avreglering och offentliggörandet av SGU:s register har fler fyndigheter blivit upptäcka. Och den här utvecklingen är lönsam både för gruvnäringen, staten och för Norrbotten.

Tänk bara på en utflyttningsort som Pajala till exempel. För en månad sedan säkrade det norsk-kanadensiska bolaget Northland Resources slutfinansieringen för Kaunisvaaraprojektet. Förra veckan började bolaget bygga en omlastningscentral för järnmalm i Svappavaara. I går sattes platsannonserna ut till cirka hundra tjänster vid den nya gruvan.

Northland Resources behöver, bland mycket annat, elektriker, mekaniker, däckmontörer, gruvgeologer, miljöprovtagare, underhållsingenjörer, processoperatörer, truckförare och växeltelefonister. Arbetsmarknaden vänds uppochner i ett huj

"Just nu har vi 137 lediga jobb och det har jag aldrig varit med om tidigare", sa Kurt Lind, arbetsförmedlare vid Pajalakontoret, till Haparandabladet.

"I dag har vi 176 öppet arbetslösa och skulle alla de få jobb så vore det ju bra. Nu hoppas jag att alla söker"

Och nästa år, när malmtransporterna kommit igång, väntas bolaget behöva ytterligare 250 personer.

Gruvetableringarna skapar inte bara direkta arbetstillfällen i gruvorna. Det ger också fantastiska möjligheter för underleverantörer och omkringliggande servicenäringar.

Nu är faktiskt resten upp till kommuner och länsstyrelse. Börja ta näringslivsfrågorna på allvar. Korta handläggningstiderna. Se till att det finns förutsättningar för bostadsbyggande. Det här är en lysande chans för Norrbotten, den är alldeles för bra för att missa.