Ledare: Fy f-n vad vi är bra!

Den klassiska frasen "Fy fan vad vi är bra!" skrålas med glädje från oräkneliga flak runtomkring i riket varje år.

Sjungom studenten. Det finns många väldigt bra gymnasieskolor också.
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Sjungom studenten. Det finns många väldigt bra gymnasieskolor också. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Politik2011-05-23 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är också namnet på Martin Borgs nya dokumentär om den svenska gymnasieskolan. Den har sänts i TV4 Fakta och kan nu ses på internet på sidan www.fyfanvadviarbra.nu.

Den svenska skolan är hårt debatterad och filmen Fy fan vad vi är bra har en hel del att tillföra. Med hjälp av statistik från SCB har Borgs rankat tusentals svenska gymnasieskolor efter tre kriterier.

Det första är hur högt slutbetyget är för skolans elever. Det är också det kriterium som landets niondeklassare som ska välja gymnasium tycker är allra viktigast.

Det andra kriteriet är vilken förändring i betyg som har skett från det att eleverna gick ut nionde klass.

Det tredje och sista kriteriet är vad som händer efter studenten. Hur många av skolans elever som får jobb eller som går vidare till högre studier.

Med dessa kriterier lyckas Borgs sätta fingret på flera viktiga aspekter. Ledarna för såväl landets skolor som för våra politiska partier behöver ta sig en funderare kring vad som är skolans roll. Skolan finns inte bara till för sin egen skull utan är till av en anledning.

Gymnasieskolan är det slutliga steget mellan barndomen och vuxenvärlden. Den ska förbereda eleven för arbete eller vidare studier.

Något som blir väldigt tydligt i filmen är skolledarnas roller. De rektorer som medverkar i filmerna kommer från skolor som har rankats såväl högt som lågt. De som företräder framgångsrika skolor är tydligt engagerade och har en genomtänkt plan för verksamheten med tydliga mål. De som representerar de sämre presterande skolorna däremot är raka motsatsen. Det borde vara uppenbart att verksamheter som leds av oengagerade människor inte blir särskilt framgångsrika. Det är dock något som många gånger tappats bort i debatten.

Bland de skolor och utbildningar som rankats lågt förekommer såväl privata som kommunala skolor. Värt att notera är dock att av de friskolor som misslyckas försvinner de flesta ganska snabbt. Det gäller dock inte för de kommunala skolorna. De finns kvar år efter år, och fortsätter ofta att prestera lika dåligt.

Det viktigaste som Borgs visar i sin film är dock att det också finns gott om väldigt bra skolor i Sverige. Det glömmer vi gärna bort när vi pratar om den svenska skolan. Alla åtgärder som föreslår måste utformas så att de tvingar upp de dåliga skolorna utan att sänka de som är bra. Det är viktigt att vi lyckas konstruera en stabil grund utan att för den skulle bygga ett tak ovanför det.