Ledare: Fritt val, och hör sen!

FRITT VAL AV AUDIONOM OCH HÖRAPPARAT. Hörselskadade i Norrbotten bör ges större valmöjligheter.

FRITT VAL AV AUDIONOM OCH HÖRAPPARAT. Hörselskadade i Norrbotten bör ges större valmöjligheter.

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Politik2011-12-01 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vad skulle du tycka om det bara fanns fem år gamla mobiltelefoner i butikerna i Norrbotten?

Inga smarttelefoner eller 4 G-abonnemang med snabb surf och möjlighet till videosamtal. Utan bara gamla trista vikbara GSM-modeller.

Du skulle bli rätt missnöjd, eller hur?

Men ungefär så ser verkligheten ut för alla hörselskadade som vänder sig till landstinget för att få en hörapparat utprovad.

Enligt en granskning som utförts av Svensk hörsel (leverantörsorganisation för hörselhjälpmedel) finns bara tolv valbara hörapparatsmodeller i upphandlingsregion Norr (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg), varav två introducerades 2005 respektive 2006, två 2007, tre 2008, tre 2009 och två 2010.

Det är inte klokt. Hörapparater utvecklas i en oerhört snabb takt, och en modern hörapparat är i dag inte bara liten och diskret utan går dessutom att koppla trådlöst till andra ljudkällor som mobiltelefoner, mp3-spelare och tv-apparater. Två hörapparater kan dessutom kommunicera med varandra för att skapa en helt autentisk ljudupplevelse för den som har sämre hörsel på det ena örat.

Det diskuteras sällan i medierna, men faktum är att nedsatt hörsel är ett av vår tids största folkhälsoproblem. Enligt SCB:s uppskattningar lever uppemot 1,4 miljoner svenskar med hörselproblem. Och i åldersgruppen mellan 65 och 84 år har nästan var tredje nedsatt hörsel.

Inte nog med att det inte existerar någon riktig valfrihet i hörapparatssortimentet. Kötiden för utprovning av hörapparater upplevs dessutom som onödigt lång av patienterna i Norrbotten, det konstaterar landstinget i en färsk rapport.

Men det finns alternativ till långa köer och föråldrade hörapparater. I Region Skåne införde man från och med årsskiftet 2011 en hörselcheck, som innebär att den hörselskadade kan gå till en av landstinget auktoriserad utprovare och välja den hörapparat som passar bäst. Om landstingets hörselcheck inte räcker till den hörapparat patienten vill ha, får man själv lägga till mellanskillnaden ur egen ficka.

Sedan de privata hörcentralerna tog över har skåningarna fått både kortare köer och bättre tillgänglighet. Innan reformen fanns det 6 mottagningar i Skåne, i dag finns det 31! I Norrbotten finns bara 4 ...

Region Skånes revisorer anser att förändringarna varit positiva ur ett brukarperspektiv. Och samtliga politiska partier i regionfullmäktige var hösten 2011 överens om att de privata mottagningarna skulle få förnyat förtroende.

I dag den 1 december införs den framgångsrika Skånemodellen även Stockholms läns landsting, som tidigare använt ett klumpigt upphandlingssystem.

Är det inte snart dags att även de hörselskadade i Norrbotten blir aktiva konsumenter i stället för passiva patienter? Ibland kan det faktiskt finnas något att lära av skåningar och nollåttor.