Välrenommerade Internationella engelska skolan vill etablera sig i Luleå. Populära friskolan Nya läroverket vill växa.
Kul! Vad är problemet?
Den socialdemokratiska majoriteten i barn- och utbildningsnämnden.
I sitt yttrande till Skolinspektionen skriver nämnden att etableringarna "kommer att medföra påtagliga negativa följder på lång sikt för Luleå kommuns skolväsende", berättade Kuriren på skärtorsdagen.
Med "negativa följder" menar barn- och ungdomsnämnden i klartext att den egna kommunala skolan riskerar att tappa elever. Och visst, det är ju alltid en risk, även om Luleå har förhållandevis få elever i friskolor (sedan 2006 har kommunen tappat 1.236 elever inom grundskolan (16 procent).
Öppnas fler friskolor i Luleå riskerar vissa klasser att bli för små, i jämförelse med vad som kanske vore kommunekonomiskt optimalt. En del kommunala skolor kan också komma att få större lokaler och mer personal än vad de egentligen behöver, när föräldrar och elever väljer andra alternativ än de kommunala.
Men friskolorna kan väl knappast heller vara helt säkra på sitt elevunderlag? Internationella engelska skolan och Nya läroverket lever väl också i verkligheten - där föräldrar och elever har ett inflytande över vilken skola de vill ha? Även friskolor kan upptäcka att lokalerna och personalresurserna är för stora eller för små. Men kanske är de snabbare än kommunen att anpassa sig till den nya kostymen?
"Vi vet ju inte hur detta slår, de minsta skolorna är mest utsatta. Om några föräldrar i Klöverträsk väljer Nya läroverket får det självklart konsekvenser för skolan i byn", sa nämndens ordförande Ingrid Norberg (S).
Men då så! Blir det jobbigare för politikerna att planera så ska givetvis inga privata avarter få existera. Då är det bättre att tvinga folk att sätta barnen i en skola som inte fungerar bra. Passar det inte går det ju alltid att flytta, liksom.
Resonemanget är horribelt. Tyvärr är det ganska symtomatiskt för politiker på vänsterkanten, som tror att de är lite finare och lite bättre lämpade att välja skola och barnomsorg än elever och föräldrar.
En sak borde i alla fall stå klar: De som tycker att friskolor ska få existera ska inte rösta på Socialdemokraterna. Till debatten om eventuella negativa konsekvenser för den kommunala skolan i Luleå kan vi nämligen lägga det vinstförbud som kommer att diskuteras på S-kongressen i Göteborg nästa vecka.
Tankesmedjan Timbro har tagit fram en statistiksammanställning som visar hur många elever som går i vinstdrivande skolor och som därmed skulle beröras av ett vinstförbud. Siffrorna är baserade på Skolverkets statistik, samt Friskolornas riksförbunds uppgifter om antal vinstdrivande skolor (det vill säga skolor som drivs som aktiebolag eller enskild firma).
I Norrbotten går 2.434 elever i grundskolan och gymnasiet i vinstdrivande skolor. Fler än 4 av 5 grundskoleelever i friskolor går i vinstdrivande skolor. Samtliga gymnasieelever i friskola går i en vinstdrivande skola!
Siffrorna talar för sig själv: Förbjuds vinstuttag i friskolor kommer de flesta av friskolorna I Norrbotten också att försvinna.