I Sverige är få ting betraktade som så farliga som frihet. Alliansens omreglering av apoteken för mer valfrihet och ökad tillgänglighet har knappt kommit på plats innan det larmas om ett land som tycks dränkas i läkemedel.
Svenska Dagbladet har i en artikelserie på ett i flera avseenden förtjänstfullt sätt granskat användningen av receptfria värktabletter bland framför allt unga tonårsflickor. Tyvärr har tidningen även gett sig in på ett mindre seriöst och misslyckat försök att koppla ihop överdosering av läkemedel, och vad som tycks vara ett växande antal självmordsförsök i Stockholmsregionen, med apoteksreformen.
I artikelserien blandas teman friskt: unga tjejers psykiska hälsa; dålig kommunal kontroll av de butiker som säljer receptfritt; en eventuell 18-årsgräns även på apoteken för att få köpa värktabletter (det gäller redan i affärer); bieffekter av Paracetamol. Samtliga med minst sagt svag koppling till det faktum att staten sedan drygt ett år tillbaka inte längre har monopol på apoteksverksamhet, och apoteken inte längre ensamrätt på att sälja receptfria läkemedel.
Orsaken är den gamla vanliga: viljan att kunna koppla det som skrämmer - och som vi inte kan kontrollera eller förstå - till något konkret. Så kan vi skylla självmord på Alvedon, depression på avreglering, felanvändning och bieffekter på valfrihet.
Så enkelt är det naturligtvis inte. Apoteken i Sverige var privata fram till 1970-talet. Sverige var inget träsk av suicidala pillerknaprare då, och övriga
Europa, där apoteken länge legat tätare än i monopol-Sverige, är det inte i dag.
Men det hindrar inte oseriösa oppositionspolitiker att inskjuta att de minsann varnade för konsekvenserna av en avreglering.
Särskilt för Socialdemokraterna är det här dock en svår fråga att hantera. Ylva Johansson gick till hård attack mot regeringen inför reformen, och lovade att riva upp den. Det förblev dock oklart hur detta skulle gå till, och allt pekar nu på att S med tiden ger med sig, som de brukar. För reformen håller på att bli populär.
Den ökade tillgänglighet, som nu utmålas som ett hot mot folkhälsan, var en av huvudpoängerna med reformen. Och den har hållit vad de ansvariga lovat. Inga apotek har lagts ned och flera hundra nya har startats. Nyetableringar har skett även på mindre orter som tidigare helt saknat apotek.
Receptfritt i affären går också hem. "När min son på 10 månader gick in på sitt tredje dygn med mellan 39 och 40,5 graders feber på morgonen på annandag jul och Alvedonen var slut var det ganska skönt att kunna åka till Ica i stället för att vara hänvisad till ett dygns väntan på att Apoteket ska öppna", kommenterar en läsare på svd.se.
Att vilja vrida klockan tillbaka till tiden före denna ökade tillgänglighet är ingen valvinnare.
Läkemedel är förstås farliga; receptfritt innebär inte riskfritt. Men är det riskfritt vi vill ha får vi inte bara försaka all frihet - vi får ge upp att leva.