Ledare: Från ord till handling

Satsning på Norrland. Moderaterna är starka i landet men svaga lokalt.Foto: Conny SillÈn/SCANPIX

Satsning på Norrland. Moderaterna är starka i landet men svaga lokalt.Foto: Conny SillÈn/SCANPIX

Foto: Conny SillÈn / SCANPIX

Politik2012-03-15 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

1,8 miljoner röstade på Moderaterna i riksdagsvalet 2010. Det var partiets bästa resultat någonsin. Men medan övriga Sverige till största delen går i blått går Norrland, och särkilt Norrbotten, fortfarande i illrött.

Nu gjorde förvisso Moderaterna sitt bästa riksdagsval någonsin även i Norrbotten. Men med ett väljarstöd på 16,4 procent är man ändå sämst riket.

I kommunerna är stödet ännu lägre. Boden toppade i länet med 31,5 procent av rösterna 2010. I andra änden fanns Arjeplog med 0,92 procents väljarstöd (då saknade partiet också kandidater i kommunen).

Det här är ett problem för Moderaterna. Ska man bli det samhällsbärande parti som Fredrik Reinfeldt och Sofia Arkelsten så gärna önskar måste försäkra sig om ett starkt stöd i hela landet. Då räcker det inte att bara gå hem söder om Dalälven och i storstadsregionerna, även om det är där majoriteten av väljarna bor.

En arbetsgrupp bestående av de moderata riksdagsledamöterna från de fyra nordligaste länen har därför tillsammans med norrländska lokalpolitiker tagit fram en Norrlandsrapport med politiska förslag för Norrland.

"Tillsammans med lokala partiföreträdare har vi - riksdagsledamöterna från norrlandslänen - mött unga, äldre, studenter, anställda, företagare och arbetssökande. Vi har lyssnat på deras berättelser och mött deras verklighet. Efter över 200 samtal under sommaren och hösten 2011 har vi fått inblickar i människors förhoppningar och förväntningar på politiken och samhället, säger arbetsgruppens ordförande Saila Quicklund till Moderaternas hemsida.

Rapporten är indelad i tre delar, som kan sammanfattas så här.

1. Jobb och goda villkor för näringsliv.

- Minskad byråkrati, amorteringsfria mikrolån till nya företag i tre år och fortsatt stöd åt matproducenter.

2. Bättre villkor och möjligheter för unga.

- Ett närmare samarbete mellan akademi och näringsliv, fler utbildningsplatser på högskolor och universitet i Norrland och nya samverkanscentrum där handläggare från flera myndigheter finns samlade.

3. Trygg välfärd och bättre samhällsservice

-  Införande av LOV - lagen om valfrihet - i alla kommuner, förbättrad infrastrukturen och en satsning på att göra kommunerna till mer attraktiva arbetsgivare.

I mångt och mycket känns rapporten som en fortsättning på partiprogrammet som slogs fast i höstas. Det är ett utslätat och lite inställsamt budskap från partiet som säger sig "älska människor". Ideologin är utsuddad, nästintill obefintlig. Men det betyder inte att det saknas intressanta förslag.

Bäst tycker jag om ambitionen att minska byråkratin och införa olika typer av tjänste- och servicegarantier i kommunerna. En fråga bör kunna besvaras inom 24 timmar och bygglovsansökningar ska kunna behandlas inom en viss förutbestämd tidsperiod. Det är inga orimliga krav.

Betydligt viktigare än alla rapporter är ändå att det finns ett genuint lokalt engagemang. Vill Moderaterna vinna norrbottningarnas hjärtan måste man visa det även utanför fullmäktigesalar och valstugor. Skicka pressmeddelanden, skriv debattartiklar, blogga, bråka, för oväsen!

Ska den eviga socialdemokratiska makthegemonin i Norrbotten någonsin kunna utmanas måste det finnas en tydlig opposition. Och den måste synas och höras.