Ledare: Förvirrat om stöd

MINISTER OCH MAMMA. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) vill att staten ska hjälpa till mer med föräldraskapet.

MINISTER OCH MAMMA. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) vill att staten ska hjälpa till mer med föräldraskapet.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/Scanpix

Politik2009-01-23 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Det är förvånansvärt hur handfallna vi numera står inför livets utmaningar. Snart kan vi inte fatta ett enda beslut utan att konsultera en handbok eller anlita en coach, verkar det som. När det gäller hur badrummet ska inredas eller hårlockarna läggas går det väl an. Betydligt allvarligare är att många verkar behöva grundläggande hjälp inte bara med livsstilen utan med livet självt. Allra mest förvirrade synes dagens vuxna vara i föräldrarollen. Föräldraskap kräver maktutövning och beredskap att ge avkall på en del av de egna behoven till förmån för någon annans. För dem som uppfostrats i en anti-auktoritär, individualistisk anda kan de kraven bli svåra att möta. Rädslan för att göra fel är samtidigt enorm. Myten om att minsta felsteg kan förstöra barnens framtid lever stark. Den blomstrande coachningsindustrin är ett symptom på detta. Men Sverige vore inte Sverige om inte många även vände sig till staten med sin vånda. Och staten är som vanligt inte sen att svara. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) tog på torsdagen emot en utredning som hon kallade "efterlängtad" och "lite av en revolution". I utredningen ges förslag till att Sverige ska få en nationell strategi för hur det offentliga ska stödja föräldrarna i deras föräldraskap, från det att barnen föds tills den dag de blir myndiga. Det föreslås insatser på olika nivåer, med samverkan mellan olika myndigheter och ideella krafter för att kunna erbjuda "föräldrastöd", som "rådgivning" och "neutrala mötesplatser". För de familjevärnande kristdemokraterna är det en favoritfråga. "Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv", konstaterade Maria Larsson med eftertryck. Det är föräldrarna som är experter på att ge sina barn ett gott liv. Ändå behöver de tydligen mer statlig hjälp. Någon förklaring till detta, eller varför offentliga tjänstemän, antagligen lika förvirrade i sin föräldraroll som andra, skulle lyckas bättre där föräldrarna själva gått bet gav Maria Larsson, själv trebarnsmamma, dock inte. Nu kan det självklart vara legitimt att ge stöd. Allt var inte bättre förr. Och sådant stöd ges redan idag. Men det räcker tydligen inte med att barnomsorgen sköter passningen, skolan fixar uppfostran, sjukvården ordnar hälsan och socialtjänsten tar hand om resten. Mer insatser måste till enligt Maria Larsson, naturligtvis enligt nationellt givna riktlinjer och kriterier. Som om det fanns några givna formler för föräldraskap. Det finns det inte. En del råd kan forskningen ge, andra kan man få av närstående med erfarenheter. Men i mycket är det upp till föräldrarna att själva pröva sig fram. Och våga inse hur ofrånkomliga misslyckanden och misstag är i det värv som kallas föräldraskap.