Ledare: Fortsätt framåt

Lärdomen av finansbubblan är inte att staten kan lyckas bättre där marknaden misslyckats.

MONOPOLTÅG. Sverige behöver mindre statlig inblandning i ekonomin, inte mer.

MONOPOLTÅG. Sverige behöver mindre statlig inblandning i ekonomin, inte mer.

Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix

Politik2008-10-11 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
För att kunna lära något av historien gäller det att dra rätt slutsatser. Förhoppningsvis är inte den slutsats regeringen drar av finanskrisen att mer statlig inblandning i marknaden är vad som behövs framöver. Inom vänstern (men inte bara där) hoppas nu många att finanskraschen ska bli återkomsten för den stora staten. När företag köps upp och banker förstatligas runtom i världen är det goda tider för dem som vill mota tillbaka privatiseringsivern. Och rena högtidsstunden för motståndaren nummer ett till statlig "utförsäljning", socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesman Thomas Östros. Men lärdomen av finansbubblan är inte att staten kan lyckas bättre där marknaden misslyckats. Enligt Thomas Östros och hans anhängare leder statlig inblandning till mer av ansvarstagande. Men historien visar annorlunda. Med staten i ryggen behöver ett företag inte ta ett större ansvar än om det vore helt privat, varken gentemot ägaren eller mot kunderna. Snarare tvärtom. Statligt ägda SJ är ett exempel. Med sin monopolställning på lönsamma sträckor har företaget kunnat bete sig lite som det vill, och har därigenom lyckats placera sig högt på listan över Sveriges mest utskällda företag. Förseningar, bristfällig service, och tågvagnar som ibland gör resan till en färd tillbaka i tiden är några exempel. Och ägaren staten har dessutom fått gå in och skjuta till extra pengar när SJ misslyckats med att få ekonomin att gå ihop. Nu vill en statlig utredning att SJ ska bli av med sitt monopol på kommersiell trafik. Utredaren Jan Brandborn presenterade på fredagen förslaget att ensamrätterna för SJ ska avskaffas och privata bolag släppas in på hela järnvägsnätet. "Ett annat utbud av förhoppningsvis prisvärda resor" är Jan Brandborns förhoppning om resultatet. Infrastrukturminister Åsa Torstenssons (c) kommentar till utredningen är att den är ett bra underlag för regeringen att arbeta vidare med, och att det är "prioriterat" att få mer konkurrens på järnvägsspåren. Det får duga för tillfället. Men på sikt måste frågan ställas om staten alls ska
vara tågföretagare, eller om det är dags att låta Statens Järnvägar gå samma öde till mötes som statens sprittillverkare, Vin & Sprit, gjort. Bolaget såldes i våras och fler statliga företag står på tur. Alliansregeringen har ända sedan den tillträdde haft en klar och tydlig målsättning att öka konkurrens, avreglera och minska statens närvaro inom näringslivet även när det gäller ägandet. Tyvärr hotas nu denna process, på kortare sikt av den oro som finns på finansmarknaden och bostadsmarknaden, på längre sikt av de idéer om förstatligandets frälsning som börjat florera till följd av finanskrisen. Desto viktigare då att alliansen nu signalerar att den inte viker en tum från den väg man slagit in på.