Ledare: Förslag som skakar om

GÅRDSFÖRSÄLJNING. Alkoholmonopolets tid kan snart vara över.

GÅRDSFÖRSÄLJNING. Alkoholmonopolets tid kan snart vara över.

Foto: Shakh Aivazov/AP

Politik2010-12-20 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ibland blir man serverad mer än man bett om. Den för folkhälsan ansvariga ministern Maria Larsson (KD), fick häromdagen en utredning om gårdsförsäljning av alkoholdrycker i sin hand, vars slutsatser till omfång och implikationer inte var riktigt var vad hon tänkt sig.

Utgångspunkten för utredningen var landsbygdsperspektivet; främst att göra det möjligt för en och annan svensk vinbonde (sådana finns faktiskt) att sälja en flaska rakt över disk hemma på gården. Inte oväntat har landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) varit drivande, och sett gårdsförsäljning av alkohol som en del av visionen om "matlandet Sverige".

Svenska vinodlare är av uppenbara skäl få, och av samma skäl företrädesvis skånska. Det krävs ganska mycket klimatförändring för att vinodling även ska bli en norrbottnisk bransch. Men det finns ju fler alkoholhaltiga drycker.

Inte heller gäller frågan enbart landsbygden. Utredningen finner att en begränsning geografiskt skulle ses som konkurrenshindrande enligt EU-rätten, och föreslår därför att alla som yrkesmässigt tillverkar alkoholdrycker ska få ägna sig åt "gårdsförsäljning". Även utländskt tillverkade drycker ska få säljas, annars blir det diskriminering, enligt EU:s regler.

På så vis har en avgränsad fråga om gårdsförsäljning i utredningens händer förändrats till att handla om ett nytt försäljningssystem, som i grunden skulle kunna utmana svensk alkoholpolitik och det detaljhandelsmonopol som Systembolaget innehar.

Som skrivs i utredningens betänkande går svensk alkoholpolitik ut på att balansera "intressena att kontrollera tillgängligheten och begränsa marknadskrafterna och de privata vinstintressena mot konsumenternas berättigade intresse att faktiskt få tillgång till alkoholdrycker i ordnade former". Denna balansgång har blivit allt svajigare.

EU-inträdet och höjda införselkvoter har försvagat försäljningsmonopolet. Systembolaget har bidragit till ökad konsumtion genom bättre service, lördagsöppet och självplocksbutiker, vilket gjort det svårare att motivera dess existens med folkhälsoskäl.

Monopolets försvarare har uppenbara problem att förklara hur det gynnar folkhälsan att svenskarna dricker alkohol, bara den är köpt på Systembolaget.

Införs gårdsförsäljning finns risken att EU-domstolen ifrågasätter detaljhandelsmonopolet på grunden att svensk alkoholpolitik inte längre hänger ihop - trots utredningens försäkringar om att deras förslag går att kombinera med folkhälsomålen (det blir inköpsbegränsningar och krav på att kombinera försäljning med "upplevelsetjänster").

Maria Larsson får det inte lätt. Frågan skär rakt genom regeringen, där moderata alkoholliberaler och centerpartistiska landsbygdskramare står mot nykterhetsvänner. Hon kan välja att kasta utredningen i papperskorgen, men har man väl gläntat på dörren till en idé är det svårt att stänga den igen; alkoholmonopolets fiender kommer glupskt att kasta sig över utredningens slutsatser. Systembolagets dagar kan vara räknade.