Ledare: Förmågan måste öka

ÖVERENS. Svenskt försvar ska bli mer tillgängligt och användbart, anser både ÖB Håkan Syrén och försvarsminister Sten Tolgfors (m).

ÖVERENS. Svenskt försvar ska bli mer tillgängligt och användbart, anser både ÖB Håkan Syrén och försvarsminister Sten Tolgfors (m).

Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix

Politik2009-01-31 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Så kom då äntligen den rapport som många väntat på. I går lämnade ÖB Håkan Syrén över det planeringsunderlag för försvarets framtida organisation som regeringen beställt. "Dagens svar från ÖB innebär en kraftfull ökning av Sveriges försvarsförmåga", var försvarsminister Sten Tolgfors (m) kommentar på fredagen; efter att han tidigare legat lågt med uttalanden trots det ryktessurr om nedläggningshotade regementen som uppstod efter Svenska Dagbladets spekulationer. Synd att inte fler visade det tålamodet. Framför allt alla de som under veckan spekulerat, missuppfattat och gjort onödiga, ogenomtänkta uttalanden innan rapporten låg på bordet. Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson (s) yrade om att ÖB Håkan Syrén ordervägrar. Luleås kommunalråd Karl Petersen (s) förklarade att: "Det här är nästan så dumt så man inte vill tro att det är sant." Ja, dumt var ordet. Det bästa för alla Norrbottens förbandsorter är nog om politikerna i fortsättningen avstår från sådant här clowneri, och avhåller sig från att protestera innan man vet vad man protesterar mot. Annars kanske de generaler som enligt Jerry Johansson vill beröva Arvidsjaur dess jägarsoldater lyckas övertyga Sten Tolgfors att protestpolitikerna i norr inte förtjänar att tas på allvar. En lärdom att ta med sig för den återaktiverade kampgrupp som ska "rädda" Norrbottens förband. Om de alls är hotade kan ingen säga säkert. ÖB föreslår färre Gripen-plan, färre stridsvagnar och färre soldater. I rapporten nämns dock inte några namn på regementen som ska bort. Men regeringens löfte att grundorganisationen ska lämnas i fred gäller bara mandatperioden ut, inte för evigt. Och en slimmad insatsorganisation som ÖB nu föreslår kommer förr eller senare att få konsekvenser för hur den stödjande grunden för försvaret ska se ut. Möjligen var löftet från regeringen att inte lägga ned några regementen nödvändigt för att få lite arbetsro i försvarspolitiken, och slippa terroriseras av uppvaktande lokalpolitiker. Samtidigt innebar det just den sortens bakbindning av Försvarsmakten som Sveriges politiker ägnat sig för mycket åt. Det måste bli ett slut på denna tendens hos politikerna att begära det omöjliga av försvaret: "Gör si och så men lägg inte ned några förband och köp in ditten och datten". Det håller inte. Förhoppningsvis förmår regeringen från och med nu att enbart ta hänsyn till ett intresse, Sveriges försvar, när de utformar försvarspolitiken. Och, för alla dem som provoceras och förvånas av försvarsministerns uttalande om ökad försvarsförmåga, och inte kan förstå hur det går att göra mer med mindre. Här kommer det igen: Försvaret kan nu bli tillgängligt, förberett, proffsigt; till skillnad från idag: användbart.