Ledare: Fördel Boden i kampen om jobben

Omställningen från värnplikts- till yrkesförsvar har varit allt annat än friktionsfri. Det har kostat stora pengar. Personalförsörjningen har hackat och kritiken mot regeringens försvarspolitik har efterhand vuxit sig allt starkare, även i borgerliga läger.

Kanonkul. Försvaret växer i Boden. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Kanonkul. Försvaret växer i Boden. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Foto: Foto: Mats Engfors/I19/Försvarsm

Politik2011-05-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Därför var det nog många försvarsvänner i Norrbotten som jublade på fredagen. Tillsammans med Skövde utmålades nämligen Boden som den stora vinnaren när försvarsminister Sten Tolgfors (M) presenterade den försvarspolitiska inriktningen för de kommande åren.

Totalt kommer Försvarsmakten att hålla 2.250 anställda i Boden och Arvidsjaur när den nya organisationen är uppbyggd 2017-2019. Det är naturligtvis ett mycket välkommet tillskott för hela Norrbotten.

Men jag hoppas att det inte är av regionalpolitisk hänsyn som försvaret satsar i norr. Försvarets behov måste få styra etableringen. Allmosor klarar vi oss utan.

Försvaret måste däremot få kosta. Om inte staten klarar att möta yttre hot är ingenting annat värt något. Det är värt att påminna om, även om någon invasion knappast kommer att ske i morgon.

Det säkerhetspolitiska läget är gott. Men Putin-Ryssland lägger allt större resurser på offensiva vapensystem och grannländerna runt Östersjön kan, liksom Georgien och Ukraina tidigare gjort, snart komma att få smaka på en allt aggressivare rysk utrikespolitik. Det vore naivt att tro att en sådan utveckling inte skulle påverka Sverige.

Omkring 1.500 av de 2.250 anställda kommer att vara deltidssoldater som bara under några korta perioder per år kommer att vara stationerade vid förbanden. Under fredagen förklarade Sven Tolgfors för TT vilka krav det ställer på samhället.

"Försvarsmakten kommer de närmaste åren att bli Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Det innebär tusentals jobb på förbandsorter. De ska bo någonstans, barnen behöver gå i skola och det behövs ett samarbete med näringslivet för att dela på anställda och för fortsatt karriärväxling. Det behövs ett helt annat samarbete mellan Försvarsmakten, kommuner och näringsliv."

I Skövde har Försvarsmakten, det lokala näringslivet och kommunen redan slutit ett avtal om den kommande inriktningen. Det verkar vettigt att även i Boden, där de flesta soldaterna kommer att vara stationerade, ta ett samlat grepp kring frågan i ett tidigt skede.

Men ännu viktigare är att det finns goda möjligheter att starta och driva företag. Utan ett gott näringslivsklimat finns det ingenting att bygga på för de familjer som funderar på att söka sig norrut. Därför är det glädjande att Boden var den högst rankade av alla norrländska kommuner i Svenskt näringslivs rankning av det lokala företagsklimatet.

Boden är ett lyckat lokalt exempel som flera av grannkommunerna borde ta lärdom av. Men hur positiv vågar man vara inför framtiden?

Datainsamlingen till Svenskt näringslivs undersökning genomfördes under fjolåret, innan den moderatledda regnbågsalliansen hunnit ersättas med ett rödgrönt styre i kommunfullmäktige.

Kan verkligen vänsterstyret i Boden garantera långsiktiga och bra villkor för företagen?