Ledare: För säkerhets skull

Politik2009-01-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Ett stort gasbråk har blossat upp mellan Ryssland och Ukraina. Det verkar nu som om konflikten ska avgöras - i Sverige. Ryska Gazprom har stängt av leveransen av gas och meddelat att företaget tänker stämma sin motpart, ukrainska Naftogaz, vid Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut. Anklagelsen: brott mot leveransavtal. Tvisten gäller vilket pris Naftogaz ska betala för den ryska gasen. Förhandlingar pågår. Men mellan det statskontrollerade Gazproms krav på 450 dollar per tusen
kubikmeter gas och Naftogaz bud på 201 dollar finns en låg och mödosam väg att gå till en uppgörelse. Många blickar lär vändas mot Stockholm om tvisten hamnar där. Mycket står på spel. Energi är inte vilken vara som helst. En vinterkyla som får Norrbotten att framstå som varmt breder ut sig i Europa. Ryssland står för en fjärdedel av den gas EU importerar och 80 procent av gasen leds genom Ukraina. Rumänien och Bulgarien hör till de EU-länder som redan drabbats hårt av gasstoppet. Andra står snart på tur om konflikten inte snabbt löses. Någon enkel företagstvist rör det sig inte om. Energi är storpolitik och detta är inte första gången Ryssland visar sig berett att använda sin goda tillgång på gas som politiskt påtryckningsmedel. För tre år sedan stängde man också av kranarna till Ukraina. Då som nu utan hänsyn tagen till tredje part, det vill säga de länder som lever upp till sina avtal men ändå drabbas eftersom gasimporten går via Ukraina. För regimen i Kreml innebär den tilltagande desperationen i vissa EU-länder i väntan på att Moskva och Kiev ska sluta träta en möjlighet att splittra EU:s samlade hållning gentemot Ryssland, och ett tillfälle att visa vilka utrikespolitiska muskler landet har genom sina gas- och oljefyndigheter. Desto viktigare då att EU inte låter sig splittras utan förenar intern solidaritet med en skarp och enad front utåt för att sätta press på Ryssland. I ett längre perspektiv borde detta återkommande trubbel med energileveranserna från ett auktoritärt och opålitligt Ryssland vara tillräckligt för att sätta fart på den europeiska energipolitiken. För fler argument är det bara att blicka mot det återigen krigsdrabbade och ständigt politiskt instabila Mellanöstern. Beroendet av rysk gas och arabisk olja måste om inte brytas så i alla fall minskas, för att säkra vår tillgång till energi och låta oss slippa hamna i en situation där obehagliga regimer kan utsätta oss för utpressning. Vill Sverige visa vägen sätter sig politikerna nu ned och syr ihop en realistisk energipolitik som siktar långt framåt. Då räcker det inte med satsningar på vindkraft. Pålitligare alternativ som kärnkraft måste också släppas fram - för energitillgångens, miljöns och vår säkerhets skull.