Ledare: Fly inte från debatten

RIMLIGT FÖRSÖRJNINGSKRAV. Ingen tjänar på passivitet.

RIMLIGT FÖRSÖRJNINGSKRAV. Ingen tjänar på passivitet.

Foto: Johan Engman/Scanpix

Politik2012-12-05 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Invandrare i Sverige ska ha jobb och en bostad för att deras anhöriga ska få uppehållstillstånd. Migrationsminister Tobias Billström vill utöka försörjningskravet vid anhöriginvandring.

Det är ett rimligt krav som ligger i linje med arbetslinjen. Förslaget stimulerar också flyktingar att söka sig till de orter där de kan få jobb. Är det något vi lärt oss är det att jobb leder till integration.

"Vi tycker att det är viktigt att vi har en tydlig arbetslinje kopplad till människor som kommer till Sverige av olika skäl. Det är också ett sätt att förbereda Sverige för, vad vi räknar med, en stor anhöriginvandring", sa Tobias Billström till TT.

Det är inte första gången migrationsministern lyfter frågan om hårdare krav på försörjning. 2008 föreslog Billström att en flykting som kommit till Sverige och vill återförenas med sina anhöriga måste kunna visa att han eller hon kan försörja sig själv och har en bostad. Den gången landade det i en regeringsöverenskommelse - med en rad undantag för ömmande omständigheter.

Kristdemokraterna och Folkpartiet var drivande i det skulle råda undantag för ensamkommande flyktingbarn och familjer. Inget fel med det. Undantagen i kombination med ändrade EU-regler har dock gjort att försörjningskravet inte fått någon egentlig effekt. Sedan regeln infördes har bara lite fler än tusen personer omfattas av kravet.

Billströms förslag kommer dock knappast att bli verkligt den här gången heller. Kristdemokraternas och Centerpartiets migrationspolitiska talespersoner säger nej. Folkpartiet hänvisar till den tidigare överenskommelsen, men är öppet för att diskutera frågan. Regeringens samarbetsparti i migrationsfrågor, Miljöpartiet, avvisar Billströms förslag helt och hållet.

Alldeles oavsett hur det blir med försörjningskravet är det välkommet att Tobias Billström sticker ut hakan. Anhöriginvandring är i dag den klart största invandrarkategorin och enligt Migrationsverket förväntas den öka de kommande åren.

Alliansen har reformerat den svenska migrationspolitiken sedan maktskiftet 2006. Fokus ligger inte längre enbart på omhändertagande utan också på aktivitet. Sverige har till exempel öppnats upp för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Asylsökande kan i dag söka jobb från dag ett. Det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet är att göra invandringen mer lönsam.

Ska stödet för en human flyktingpolitik stärkas måste den förenas med krav. Undviker de etablerade partierna en seriös debatt om problem kopplade till integration och invandring lämnas fritt spelrum till Sverigedemokraterna och andra partier i samhällets utkant. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid Göteborgs universitet sammanfattade det hela bra på SvD Brännpunkt i går.

"Om man vill vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna är det nödvändigt att på längre sikt övertyga de väljarna om att man har en politik för att hantera integrationsproblem."

Problem med arbetslöshet och segregation ska inte förnekas. Det är just föreställningen om att politiker inte vågar ta debatten om invandring som är Sverigedemokraternas starkaste kort.