Ledare: Fly inte fältet

RISKFYLLD REGIONALISERING. Polisen ska inte bara vara regional utan också lokal.

RISKFYLLD REGIONALISERING. Polisen ska inte bara vara regional utan också lokal.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Politik2013-06-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Polis och rättsväsende har fått ökade anslag med 40 procent sedan Alliansregeringens tillträde 2006. Antalet poliser i landet har ökat från 17.000 till 20.000.

Det är bra politiska prioriteringar. Förmågan att möta inre hot är en av statens absoluta kärnuppgifter.

Tyvärr verkar det som att man har fokuserat mer på antalet poliser än vad de faktiskt gör. Uppklarningsprocenten står nämligen och stampar på samma låga nivåer som tidigare. Och jag vet inte heller om folk upplever att polisen blivit mer synlig. Snarare verkar det vara "inre tjänst" som gäller för allt fler.

Den nya sammanhållna polismyndigheten som träder i kraft 1 januari 2015 syftar till att polisen ska bli effektivare och i högre grad än i dag koncentrera sina resurser dit de behövs. I grund och botten är det en bra förändring. Problemen med 21 självständiga polismyndigheter har varit alldeles uppenbara. Det har varit svårt att bekämpa brottslighet som fräckt nog rört sig över länsgränserna. Dessutom har det väldigt kostsamt för varje myndighet att hålla sig med specialistkompetens som sällan eller aldrig används.

Centraliseringen kan säkert råda bot på en del av polisens problem. Ökar den nya organisationen också polisnärvaron i samhället? Det är en annan fråga.

Kuriren berättade i veckan den nya regionindelningen inför bildandet av av den gemensamma polismyndigheten är klar. Norrbotten hamnar i region Nord tillsammans med Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Huvudsätet blir Umeå. Att Umeå vinner kampen över Luleå, Sundsvall och Östersund och blir huvudort är inte överraskande eller ologiskt. I Umeå finns ett av landets största universitet och polisutbildning. Befolkningsunderlaget är större. Kommunikationerna är bättre och geografiskt befinner sig Umeå närmare mitten av den nya regionen. Dessutom har Umeå redan samordningsansvar för underrättelsetjänst riktad mot grov organiserad brottslighet.

Regionindelningen behöver inte nödvändigtvis betyda att bemanningen i Norrbotten utarmas. Regeringens särskilde utredare, Thomas Rolén, som leder genomförandekommittén för den nya polismyndigheten, betonar att organisationen ska byggas underifrån utifrån regionernas egna förutsättningar.

”Huvudorterna blir administrativa centrum. Specialistfunktioner och andra regiongemensamma verksamheter kan och bör placeras på andra orter inom regionen”, sade Rolén i ett pressmeddelande.

Vi får väl se hur det blir med specialistfunktioner som till exempel gränspolis. Däremot tror jag att det vore väldigt negativt om Luleå förlorade länskommunikationscentralen, LKC.

Den nya regionen spänner över ett mycket stort geografiskt område. Polisen behöver goda relationer med medborgarna och fast förankring i lokalsamhället för att vara effektiv i sitt arbete. Den förankringen blir knappast bättre om LKC i Umeå ska ta emot telefonsamtal från stressade brottsoffer i Kiruna och Pajala. Eller om befälen i Umeå via radio skickar order kors och tvärs över hela Norrland till poliserna som gör jobbet ute på fältet. Regionen är stor nog att bära flera LKC.