Ledare: Fler äldre borde få lov

FELSTEG. Medborgarnas valfrihet borde vara viktigare än politikernas.

FELSTEG. Medborgarnas valfrihet borde vara viktigare än politikernas.

Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix

Politik2013-03-05 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Människor lever allt längre och är piggare än tidigare generationer. Ändå behandlas äldre fortfarande som barn. Om pensionsåldern ska flyttas till 69, varför skulle de äldre då inte kunna välja vem som ska utföra hemtjänst eller vart de ska flytta när de inte längre orkar bo kvar hemma?

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) och Anna Kinberg Batra, moderat gruppledare i riksdagen, skrev i söndags på DN debatt om Moderaternas nya välfärdsrapport. På flera punkter landade de i de förväntade slutsatserna. Få torde till exempel ha något att invända mot att kvalitet inom vård och äldreomsorg är viktigare än utförare. Det står också klart att det finns avarter både bland kommunala och privata alternativ som måste stävjas genom regler och tillsyn.

En annan av artikelförfattarnas slutledningar förvånade desto mer: Moderaternas arbetsgrupp anser att lagen om valfrihet, lov, inte ska göras obligatorisk. Det är alltså viktigare för Norman och Batra att politikerna ges möjlighet att välja än att de äldre får rätt att välja.

Det är mycket egendomligt. Alliansen gick inte bara till val på att göra det obligatoriskt att införa lagen för kommunerna. Valfriheten inom äldreomsorgen är dessutom uppskattad, och det finns inget belägg för att vinster och större mångfald av utförare skulle leda till sämre kvalitet.

Lagen om valfrihet handlar om att den som vill erbjuda omsorgstjänster till samma kostnad som kommunen kan göra det, på samma villkor. De äldre får välja mellan olika utförare, både kommunala och privata. Det innebär inte att de tvingas till något. Vill någon använda den kommunala äldreomsorgen går det, förutsatt att kommunen driver hemtjänst eller äldreboende i egen regi, även i fortsättningen välja den.

Särskilt oroande är Moderaternas omsvängning för äldre som bor i det röda Norrbotten, där ideologiska ställningstaganden redan väger betydligt tyngre än hänsyn till äldres egenmakt och hälsa. Med lagen om valfrihet i alla kommuner och landsting skulle dessa orättvisor mellan olika landsändar försvinna.

I Boden har vi sett att kvaliteten på all hemtjänst förbättrats sedan lagen om valfrihet infördes under den regnbågsallians som tidigare styrde kommunen. Den privata hemtjänsten i Boden är dessutom billigare för skattebetalarna än den som drivs i kommunens egen regi.

Den nuvarande kommunledningen i Boden ville i höstas skrota valfrihetssystemet med det bisarra argumentet att hemtjänsten blivit dyrare sedan lov infördes. Det var ett stort misstag. Det ledde bland annat till att 200 personer samlades i en demonstration mot kommunledningen, det näst största demonstrationståget i Bodens historia.

Valfrihet och privata alternativ i välfärden har potential att bli en rejäl valvinnare för Alliansen - och ett lika stort sänke för Socialdemokraterna. Vi vet inte ännu i vilken riktning LO driver S i fråga om valfrihet och välfärdsvinter. Med söndagens artikel på DN Debatt ställer sig dock Moderaterna frivilligt, och helt i onödan, på samma sida som S och V i en viktig valfrihetsfråga. Vi får hoppas att allianskamraterna har bättre omdöme.

Det är inte fel att tvinga kommunerna att införa valfrihet.