Ledare: Fifflande företagare?
Att göra rätt för sig borde vara lättare än idag.
INGA FUSKARE. Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd i Företagarna, tror inte att småföretagare har sämre moral än andra.
Foto: BJÖRN LARSSON ASK/SvD
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
faktiskt rör sig om ett utbrett fusk bland folk födda på 1970-talet. Men den bild
som förmedlades i medierna var likväl den av en generation med bristande moral. Nu har turen kommit till småföretagarna att löpa skattemässigt gatlopp inför allmänheten. Skatteverket har gjort ännu en granskning, denna gång av så kallade mikroföretag - företag med högst en miljon om året i lönekostnader - och kommit fram till att dessa företag är i särklass sämst på att betala skatt. Skattefelet, skillnaden mellan inbetald skatt och vad Skatteverket räknat med att få in, motsvarar för mikroföretagare hela 62 procent av den skatt man betalar in. Att jämföra med 10 procent för de något större och medelstora företagen, och ännu lägre siffror för de riktigt stora företagen. Totalt blir det 52 miljarder per år som Skatteverket anser att de minsta bland
våra företag undanhåller det offentliga. Ska man av det här dra samma slutsats som en del gjorde angående 70-talisterna? Att det bara rör sig om ett avvikande "fuskigt" släkte? Att företag med låg omsättning drivs av folk med låg moral? I en del fall stämmer det säkert. Som Günter Björklund, revisionschef på Skatteverket, påpekar, verkar många fåmansföretag i kontantbranscher, där det är lättare att komma undan med undanhållen skatt. Slutsatsen man bör dra av det är att Skatteverket behöver bättre verktyg för att kontrollera och driva in skatter i dessa branscher. Liksom att sanktioner och straff kanske måste skärpas för dem som ändå faller för frestelsen. Men i fler än få fall handlar det säkerligen om fel, inte om fusk. Som intresseorganisationen Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson påpekar är det ett komplicerat och tungt regelverk företagare dras med, och allra jobbigast att bära kan det bli för de små företagen. Överhuvudtaget gör staten sitt bästa för att försvåra för företagare, med, förutom regelkrångel, pålagor i form av höga avgifter och skatter. Att göra rätt för sig som småföretagare är idag inte så lätt som det borde vara. Vilket så klart inte ursäktar att man struntar i att följa lagar och betala skatter. Men problemet med att utmåla småföretagare som omoraliska fuskare och låta analysen stanna där, är att man missar annat som kan vara av vikt i sammanhanget. Som att - som Mona Sahlin en gång sade - det faktiskt är tufft att betala skatt. För vissa kan det till och med vara väldigt tufft.