Ledare: Fasligt vad folket flyr

SNART RENT HUS? Medan politikerna kraftsamlar fortsätter folkmängen att minska.

SNART RENT HUS? Medan politikerna kraftsamlar fortsätter folkmängen att minska.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Politik2012-02-22 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Norrbottens befolkning minskade under fjolåret, kunde vi läsa i gårdagens Kuriren. Ja, precis som 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 ... Länets befolkning har minskat 20 år i följd.

Det är egentligen inget särskilt med det. Flyttmönstren följer en mångtusenårig global trend. Människor lämnar landsbygden och bosätter sig i stället storstäder och orterna runtom.

Medan hela Sveriges invånarantal i fjol ökade med 67.000 personer minskade Norrbotten med 64 personer.

Samtidigt ökade Stockholms län sin befolkning med 37.130 personer. Det motsvarar halva Luleå kommun!

Utflyttningen leder till ett minskat skatteunderlag, vilket gör det svårare att upprätthålla välfärd och service. Det är ett svårt problem. Fråga kommunpolitikerna i Arjeplog, Arvidsjaur och Jokkmokk.

Frågan är vad man ska göra åt det. Har landstinget svaret?

Förra veckan genomförde landstinget ännu en Kraftsamling i Kulturens hus i Luleå. Målet sägs vara att vända befolkningsutvecklingen, men jag tycker mest det liknar ännu ett tillfälle för samma personer att träffas och diskutera samma saker.

Landstinget berättade förra veckan att man fram till 2015 reserverar två miljoner kronor varje år till projekt som riktar sig mot unga, mångfald och integration. "Det ska vara förslag av strategisk och regional karaktär. Kan det ske i samverkan med andra finansiärer, till exempel kommunen, så finns det en större möjlighet att ta del av stödet, sedan hoppas vi att det kommer in förslag från unga också", förtydligade Ida Karkianen från den regionala enheten.

"Om det ska bli verkstad räcker det inte bara att vi i landstinget jobbar med frågorna utan det krävs också att folk i länet verkligen tar tag i det", sa landstingsrådet Kent Ögren (S).

Landstinget pekar alltså ut vad som är viktigt och värt att satsa på. Företagen tävlar om bidragen.

Hmm. Har vi inte prövat olika varianter av den här strategin förut?

Förr taldes det om naturresurser och industrier, nu heter mirakelmedicinen istället kultur och hippa "kreativa näringar".

Jag tycker att hela idén med Kraftsamlingen missar målet. Det är nämligen inte länets politiker och planerare som skapar tillväxt, arbetstillfällen och inflyttning. Det är invånarna själva.

I den mån politiker faktiskt kan skapa förutsättningar för tillväxt och befolkningsökning i Norrbotten bör de inrikta sig på att skapa ett bättre företagsklimat. Blir Norrbotten en bättre marknad för entreprenörer lockar vi också fler.

Företagare efterfrågar enkla och tydliga regler och snabba handläggningstider - inte bidrag.

Och förresten, ena dagen lägger landstinget ner operationsavdelningar vid sjukhus - nästa dag arrangerar man seminarium om hur man skapar befolkningsökning. Finns det inte en motsättning däremellan?

Vad sägs om att i stället erbjuda så bra förutsättningar som möjligt för de som redan bor här?

Hjulet behöver inte uppfinnas flera gånger.