Det svänger snabbt. Först presenterade LKAB Europas största järnmalmsprojekt.
Lite senare samma tvingades gruvbolaget deklarera force majeure (ursäktligt avtalsbrott) till sina kunder på grund av tågledarstrejken i Norge som blockerar malmtransporterna på Malmbanan till Narvik.
Tråkigt såklart, men inte mycket att göra.
Det finns dock ett ställe där det verkar råda permanent blockad av allt som LKAB levererar. Det är i landstingshuset i Luleå.
I morgon tar landstingsstyrelsen ställning till LKAB:s erbjudande om att tillsammans med andra aktörer medfinansiera ett återöppnande av akutkirurgin vid Kiruna sjukhus.
Eller rättare sagt, man tar ställning till en motion från Kenneth Backgård (NS) "om samarbete med LKAB för att upprätthålla en kirurgisk/akutkirurgisk verksamhet i Kiruna".
Ledningen för landstinget påstår ju fortfarande att man inte fått något erbjudande ...
Inte för att det skulle spela någon som roll om det kom en officiell förfrågan. De styrande har ju redan tycker deklarerat vad de tycker om LKAB:s tankar om att tänka sig att sponsra sjukvård i den expansiva gruvorten Kiruna.
"Häpnadsväckande, men det visar väl ungefär hur det fungerar där uppe. De (LKAB) styr och ställer ju över allt som händer, sade Kent Ögren (S) till Nordnytt.
"Sjukvård handlar inte om shopping", sade Britt Westerlund (S) till NSD.
Det viktigaste för den rödgröna majoriteten i landstinget är inte att erbjuda Kirunaborna bra vård för en billig peng. Nej, hellre ingen vård än privat vård. Då är det bättre att lägga ner och låta folk lida.
Alla ska med. Alla ska ha det lika dåligt. Bara man slipper ha med helstatliga LKAB:s "privata" slantar att göra.
Monica Karlsson (V) kunde efter en stunds moget övervägande tänka sig att ta emot pengarna, bara de inte spenderades på sättet som LKAB hade tänkt sig, utan i stället gick rakt in i landstingsbudgeten. Vad vet man, det kanske behövs en till matsal i landstingshuset, lite fler utlandsresor för politiker eller något nytt fräscht initiativ som syftar till "regional utveckling"?
Nedläggningen av akutkirurgin i Kiruna skulle ge landstinget en besparing på 6-7 miljoner kronor om året. Det är ingen stor besparing för landstinget. Men det är rena kaffepengar för gruvjätten LKAB, som förra året gjorde en vinst på 14,8 miljarder.
Privat finansierad vård är inget som landstinget vare sig kan eller bör värja sig mot.
Människor blir allt äldre, kraven växer. Och kostnaderna för vården ökar stadigt, inte bara i Norrbottens läns misskötta landsting.
Enligt SKL:s beräkningar skulle skattesatsen komma att behöva höjas med 40 procent, eller 13 kronor per hundralapp, för att klara det framtida omsorgsbehovet under åren 2010-2035. Det betyder att vi sannolikt kommer att få se fler privata och halvprivata lösningar i framtiden.
Norrbottens läns landsting har inte råd att tacka nej till generösa erbjudanden om sponsring. Så svälj stoltheten och tacka och ta emot i stället.