Ledare: Ett sanslöst svindleri

SYSTEMATISKT SVINDLERI. Vi får hoppas att fusk inte ingår i affärsplanen.

SYSTEMATISKT SVINDLERI. Vi får hoppas att fusk inte ingår i affärsplanen.

Foto: Linda Wikström

Politik2012-10-17 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Av 184 granskade kurser hade bara elva genomförts på samma sätt som det redovisats. Elva!

Att omfånget av svindleriet låg på dessa nivåer var okänt innan landstinget i måndags presenterade sin revisionsrapport. Och i Piteå hemlighåller SSU-revisorerna Helena Stenberg och Christer Lindström, som tidigare godkänt räkenskaperna, fortfarande på resultatet av sin internrevision. Alla ska med?

Landstinget planerar att fortsätta granskningarna av de bidragsutbetalningar som skett mellan 2002 och 2004. Det kan dock bli svårt. Den 1 januari 2011 ändrades arkiveringsreglerna i bokföringslagen. Numera räcker det att man sparar räkenskapsinformation i sju år i stället för tio år som tidigare. Räkna med att det har städats i arkiven!

SSU:s nuvarande distriktsordförande Alexander Nilsson känner sig besviken på "tidigare generationer", vilket är fullt förståeligt. Fusket har skett systematiskt och under mycket lång tid. Men jag har heller aldrig hört någon begära att den nyvalda SSU-ledningen ska bära hundhuvudet.

"Jag vill understryka att det är SSU självt som polisanmält frågan och även tog initiativet till landstingets utredning. SSU har agerat seriöst genom att ta ansvar för att reda ut anklagelserna, sa Socialdemokraterna i Norrbottens ordförande Karin Åström till Kuriren i går.

Det stämmer att det är SSU som uppmärksammat och polisanmält svindleriet. Men på den extrainsatta SSU-kongressen i våras var det inte bara Frida Heikki (dåvarande ordförande och ombudsman 2009 och 2010) som försvann ur distriktsstyrelsen. Det gjorde även de två obekväma personerna som slagit larm om bidragsfusket. Det ska man också komma ihåg när partiföreträdare nu öser lovord över dagens aktiva SSU:are.

Än är det inte en enda tidigare SSU-ordförande, ombudsman eller förtroendevald revisor som klivit fram i offentligheten och tagit ansvar för sina handlingar. Det är i stället locket på som gäller. Och partidistriktet ville ju hellre att det skulle göras en internutredning än en polisanmälan.

I NSD vädjar ombudsmannen, förlåt ledarskribenten, Olov Abrahamsson i första hand om partiet. "Politiska motståndare kommer säkert att göra vad de kan för att använda den här skandalen som ett slagträ mot SSU och hela socialdemokratin. Det har redan talats om ’en särskild kultur’."

Nej, dra på trissor! Någon fuskkultur är det givetvis INTE tal om. Samma sak råkar bara hända igen och igen och igen ...

Det är dock inte bara de ansvariga inom SSU och Socialdemokraterna som har anledning att ta sig en titt i spegeln. Ingen på landstinget har heller under alla år granskat redovisningarna. Att dela ut bidrag utan att genomföra någon kontroll eller uppföljning är att be om fusk.

Jag förstår inte varför landstinget ska dela ut några bidrag till politiska ungdomsförbund överhuvudtaget. Men gör man det måste man också tillhandahålla en kontrollapparat för att upptäcka när fusk äger rum. Lekmannarevisorer är inga änglar, även om de råkar tillhöra det fullständigt dominerande partiet i länet.