Medlemmarna i performancekollektivet Pussy Riot dömdes i förra veckan till två års fängelse sedan de dansat och sjungit om Putin i en kyrka i Moskva.
Men också på närmare håll, i Barentsområdet, märks det att Ryssland steg för steg håller på att bli en allt mer auktoritär stat. Och det är inte bara uppkäftiga regimkritiker som drabbas av de nya lagarna.
I mitten på juli ställdes en planerad manifestation för cyklisters säkerhet in i Murmansk efter påtryckningar från myndigheterna. Den 9 augusti, på urfolkens dag, tillät inte myndigheterna i Murmansk hissandet av den samiska flaggan. På modern Putin-ryska betecknas nämligen det ryska sametinget, liksom alla andra organisationer som tar emot ekonomiskt stöd från utlandet, som en "utländsk agent".
"Det (sametinget) spelar en aktiv roll i bildandet av separatistiska uppfattningar i samernas samhälle. Utländska organisationer är de viktigaste initiativtagarna till sådan aktivitet. Den går ut på att dela de samiska miljöerna, provocera fram missnöje mot myndigheterna och skapa etniska konflikter. Sametinget i Norge visar sig vara den viktigaste stöttepelaren, även finansiellt, för denna verksamhet", ska en presstalesman för Murmansk län ha läst upp för de ryska samerna, enligt den norska tidningen Nordlys (14/8).
Beskyllningarna mot samerna kan tyckas bisarra. Dessvärre har liknande anklagelser blivit vanligare.
I samband med det ryska presidentvalet ordnades massiva regimkritiska demonstrationer. De största i Ryssland sedan 1990-talet. Det är tydligt att dessa har skrämt Vladimir Putin.
Efter att han återvaldes till president har en rad olika lagar som försvårar organiserat oppositionsarbete införts i landet. Lagen om förtal används flitigt för att tysta aktivister och journalister som rapporterar om maktmissbruk och korruption. Lagen om folksamlingar har skärpts så att man inte ens behöver vara närvarande vid ett förbjudet massmöte för att kunna dömas - det räcker enbart att sprida information om att en folksamling planeras.
Under sommaren godkände den ryska statsduman dessutom en ny lag som stämplar organisationer som får ekonomiskt stöd från utlandet som "utländska agenter". Dessa organisationer, varav det ryska sametinget alltså är en, utsätts för ännu hårdare kontroller än vad andra ickestatliga organisationer redan är drabbade av.
Till Nordlys tillbakavisade Aleksandra Artieva från det ryska sametinget bestämt påståendet att samerna skulle vara några samhällsomstörtande upprorsmakare finansierade av de nordiska grannländerna.
"Vi jobbar väldigt tätt med samerna i Norge, Sverige och Finland eftersom vi är ett folk delade av gränser. Vi har samma språk, bara olika dialekter, men att prata om någon form av spioneri är bara dumheter ... Jag vet inte vad man annars ska kalla det. Samarbete finns, och det kommer det alltid att göra, för det finns stora släktband mellan samerna oavsett var de kommer ifrån.
Sápmi omfattar delar av Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland. Det är helt naturligt med samarbete. Det är klart att anklagelserna är dumheter.