Ledare: Enmansshow fortsätter

ETTA OCH TVÅA. Kent Ögren (S) förlorade krysskampen i sin valkrets, men nomineras åter till posten som landstingsstyrelsens ordförande.

ETTA OCH TVÅA. Kent Ögren (S) förlorade krysskampen i sin valkrets, men nomineras åter till posten som landstingsstyrelsens ordförande.

Foto: Andreas Wälitalo

Politik2010-10-14 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Mot alla odds och rimlighetsresonemang ökade Socialdemokraterna sitt väljarstöd i landstinget, från 42,82 till 43,11 procent, vilket gav ytterligare två mandat. Det var tillräckligt för att öka från sex till sju platser i landstingsstyrelsen. På valberedningens nomineringslista, presenterad på onsdagen, innebär det två nya namn på förslag till styrelsen; Anders Öberg, Luleå, och Eivy Blomdahl, Boden. Bengt Ek, Piteå, får då flytta på sig. Eivy Blomdahl är kvinnan som besegrade landstingsrådet Kent Ögren med 260 kryss i Boden-Jokkmokks valkrets. Det är inte anledningen till att hon nomineras, enligt valberedningens ordförande Ann-Kristin Nilsson. Men helt säker ska man inte vara. Diskussioner om kryssens betydelse pågår ständigt även inom Socialdemokraterna, trots att partiet för fram uppfattningen att personvalets inflytande gör halt vid valet till landstingsfullmäktige. Bengt Niska, Pajalas avgående kommunalråd, är av annan uppfattning. Med närmare tjugo procent av kryssen i ryggen tycker Bengt Niska att han gjort sig förtjänt av en nominering till landstingsstyrelsen. Och när kryssen gynnar dem brukar politiker tycka så. Det återstår att se vad Socialdemokraternas beslutande valkonferens 30 oktober slutgiltigt säger om saken. Annars verkar inte så mycket hända i toppen. Kent Ögren nomineras åter som landstingsstyrelsens ordförande och Britt Westerlund som hans vice. Ledandet av landstinget ser ut att förbli en enmansshow, trots alla turer, affärer och konflikter kring Kent Ögren. En stark personlighet som Bengt Niska hade kunnat störa den ordningen. Som kommunalråd har han haft starka åsikter om ledningen av landstinget. Ett annat bångstyrigt, frispråkigt och känt kommunalråd, Sven Erik Bucht, Haparanda, har också gett krysskampen ett ansikte. Med näst flest S-kryss i landet i riksdagsvalet, bara slagen av Mona Sahlin, hamnade Sven-Erik Bucht återigen i riksmediernas blickfång. För valberedningen blev det smäll på fingrarna att Bucht fick massivt stöd från norrbottningarna, efter att ha placerats utanför valbar plats på riksdagslistan. Men, "han drog också röster till partiet", som Ann-Kristin Nilsson uttryckte det. Nu, när Sven-Erik Bucht gjort sin insats som dragplåster, återstår att se hur välkommen in i riksdagsgruppens värme han är. Övriga fem socialdemokrater på Norrbottensbänken i riksdagen blev ordinarie ledamöter efter att partiets utskottsuppdrag fördelats. Ordinarie i riksdagens trafikutskott var drömmen för Sven-Erik Bucht, men han fick nöja sig med en ersättarpost i finansutskottet. Väl inne i riksdagen gäller inga kryss, och egensinne eller frispråkighet är inte det som främst belönas. Här räknas annat, som nätverk, eller lång och framför allt trogen tjänst. Och det där med ständig trohet mot partiet och dem som bestämmer är väl kanske inte Sven-Erik Buchts starkaste gren.