Ledare: Energi för Norrbotten

INGEN NEJ-SÄGARE. Sven-Erik Österberg (s) anser att frågan om uranbrytning i Norrbotten måste övervägas noga.

INGEN NEJ-SÄGARE. Sven-Erik Österberg (s) anser att frågan om uranbrytning i Norrbotten måste övervägas noga.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/Scanpix

Politik2008-11-06 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Även om klimatet i Sverige inte alltid ter sig så vänligt så bor vi ändå i ett klimatvänligt land. Slår man ut Sveriges utsläpp av koldioxid på befolkningen blir utsläppen per person bara runt hälften av snittet i OECD-länderna. Tillgång till energi producerad genom kärnkraft är en viktig förklaring till detta.
Inget annat land i världen har så stor mängd kärnkraftsproducerad energi per invånare som Sverige. Medan kärnkraftens andel av den totala elproduktionen i världen ligger på 15 procent är dess andel av svensk elproduktion 50 procent. Det är i det här sammanhanget som det vilseledande talet om att avveckla kärnkraften för miljöns skull bör bedömas. Ska Sverige klara klimatmålen och samtidigt ha fortsatt god tillgång till el är det inte avveckling utan utveckling av kärnkraften som gäller. Då handlar det inte bara om att bygga fler kärnkraftverk. Mycket mer kan kramas ur existerande anläggningar. Energi i stora mängder går idag till spillo vid kärnkraftsproduktion. Genom så kallad transmutationsteknik kan kärnkraften bli både effektivare och säkrare. Förutsättningarna för att rusta upp kärnkraften hade varit bättre om svenska politiker inte för tre årtionden bestämt sig för att hålla nere forskning och utveckling inom kärnteknik. Men med de generellt goda tekniska kunskaper som finns i Sverige borde det ändå gå att lösa, om satsningen på att utveckla kärnkraften inte dröjer. Om något årtionde börjar dagens reaktorer bli föråldrade, så det är bråttom. Positivt är att Sverige ser ut att kunna få god och nära tillgång till kärnbränsle. Idag köps bränslet från andra länder, framförallt från Australien. Men en intensiv jakt på uranfyndigheter pågår nu runtom på olika platser i Sverige - och i Norrbotten. Skulle möjligheten till uranbrytning realiseras vore det bra inte bara för svensk kärnkraft utan även för arbetsmarknad och näringsliv i länet. När riksdagsledamoten och före detta biträdande finansministern Sven-Erik Österberg (s) häromdagen besökte Boden togs frågan om uranbrytning upp i en intervju med Nordnytt. Österberg ville å sin sida inte säga något kategoriskt nej men betonade att det i det här fallet är "mycket upp till vad norrbottningarna tycker". Om en fyndighet hittas gäller att kommunen ifråga måste ge sitt godkännande för att brytning ska kunna ske. Trots att arbetstillfällen hägrar är det inte säkert att det då blir ett ja. Uranbrytning är inte utan risker. Giftig radongas och radioaktivt restavfall bildas som sidoprodukter till uranbränslet. Men som Sven-Erik Österberg påpekade finns det här en viktig moralisk aspekt. Vill vi använda uran i Sverige måste det brytas någonstans och då håller inte argumentet att detta någonstans alltid ska vara någon annanstans.