Ledare: En skakad center

Det mest ideologiska av Sveriges borgerliga partier drabbas hårdast av svekdebatten efter genomdrivandet av FRA-lagen.

Svikare. Många centerpartister är missnöjda med den kompromiss kring FRA-lagen som Annie Johansson och Fredrik Federley var med och drev igenom.

Svikare. Många centerpartister är missnöjda med den kompromiss kring FRA-lagen som Annie Johansson och Fredrik Federley var med och drev igenom.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2008-06-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
I och med att Maud Olofsson blev dess ledare blev centerpartiet ett tydligt borg-erligt parti. Hon var en av dem som drev på för att bilda dagens borgerliga allians, i kontrast till företrädarna Lennart Daléus och Olof Johansson, vilka båda var måttligt entusiastiska till samarbete med moderater. Centerpartiet under Maud Olofsson blev också ett tydligt liberalt parti. Semisosseri och bondkonservatism övergavs till förmån för individualism och nytänkande. Sega centern blev rappt och fräscht. Landsbygdspartiet gjorde insteg bland väljare i storstäderna och Stureplanscentern blev ett känt begrepp. Med unga, frispråkiga företrädare som Annie Johansson och Fredrik Federley framstod centerpartiet helt plötsligt som det mest radikala och ideologiska bland de borgerliga. Därför drabbar svekdebatten efter FRA-lagen också centern hårdast av alla borgerliga partier. "Våra ställningstaganden gjordes till unkna skämt", skriver företrädarna för det så kallade centeruppropet på sin hemsida, apropå kompromissen om FRA:s nya befogenheter att avlyssna svenska medborgare. "Riksorganisationen svek partiprogrammet ... och allt det som centerpartiet står för i svensk politik", anser de. Uppropet har startats av en över landet spridd skara yngre och lokalpolitiskt aktiva centerpartister. Hittills har dock bara styrelsen i ett enda distrikt, Härnösand, ställt sig bakom uppropet. Men flera centerföreträdare på hög nivå runtom i landet har uttryckt kritik mot FRA-lagen. Partiledningen är uppenbart skakad. I onsdags hölls ett telefonmöte med distrikten där FRA-lagen diskuterades. Och nu har ledningen bjudit in företrädarna för centeruppropet för fortsatta diskussioner. Några förutsättningar att komma överens finns egentligen inte. Undertecknarna kräver att ett extra riksting hålls i höst. Där ska det bestämmas att partiledningen verkar för att FRA-lagen hävs. Och det är inte bara FRA-lagen som uppropsmännen (och kvinnorna) är missnöjda med, utan de "förfäras av partiets utveckling på riksnivån" generellt. De vill därför att en "referensgrupp" utses, vilken, oberoende av riksdagsgrupp och partiledning, ska kunna upphäva beslut "i konflikt med landets grundlagar och i strid med grundäggande centerpartistiska värderingar". Att centerpartiets ledning skulle riva upp en framsvettad kompromiss är dock inte troligt. Än mindre sannolikt är det att man skulle avhända sig sin makt till en referensgrupp. Däremot kan debatten om FRA-lagen bli inledningen på en omvandlingsfas, där den unga, mer liberala generationen centerpartister vinner ytterligare terräng i partiet. Det hänger på opinionen, både den interna och den allmänna. Skulle stödet för dagens center svikta rejält, kan uppropet bli början på ett framgångsrikt uppror.