Ledare: En örfil från Lena Ek (C)

STORSTADSPERSPEKTIV. Miljöminister Lena Ek (C) - se bortom Stockholms horisont!

STORSTADSPERSPEKTIV. Miljöminister Lena Ek (C) - se bortom Stockholms horisont!

Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

Politik2012-05-14 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Biltrafiken i Sverige måste minska med 20 procent fram till 2030 om regeringens miljömål ska kunna hållas.

Det säger den så kallade Kapacitetsutredningen i en rapport som presenterades på fredagen. Utredningen har letts av den ställföreträdande generaldirektören vid Trafikverket, Lena Erixon. Det räcker inte enbart med tekniska förbättringar och ökad andel av förnybar energi, hävdas i utredningen. Det måste också till "mycket mer transportsnål planering", som det heter i rapporten. Eller med andra ord, ställ bilen och åk kollektivt.

Det låter sig sägas om du bor i städer och orter som har en väl fungerande kollektivtrafik. Stockholmarna behöver inte använda bil så ofta därför att de har en effektiv kollektivtrafik med bussar, tunnelbana och tåg.

Men hur ser det ut i Pajala? I Vilhelmina? Eller i Sorsele?

Utredningen drar alla över en kam som om samma förhållanden råder överallt som i de större städerna.

Men så är naturligtvis inte fallet.

Döm om vår förvåning när miljöminister Lena Ek (C) tycks hoppa på det argumentet. Eller vad ska man tro när hon säger att fler kommuner ska införa trängselavgifter och vägavgifter.

"Det tycker jag vi ska diskutera. Ibland så kan det vara något som är vettigt ...".

Det är alltså med piska och fördyringar som folk ska tvingas ställa bilen - oavsett om det finns kollektivtrafik att tillgå eller inte. Lena Ek talar utifrån ett storstadsperspektiv trots att hon säger sig representera lansbygden och glesbygden.

När var Lena Ek senast ute i verkligheten? Hon kom från Bryssel och hamnade i Stockholm. Det är ingen bra utgångspunkt när glesbygdens problem ska ventileras, diskuteras och bedömas.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) är mer ödmjuk i sitt förhållningssätt. Det måste finnas politisk acceptans hos dem som ska vara med och betala det hela. Det är ju en bra utgångspunkt.

Lena Ek får väl söka stöd för sin politik där piskan står i fokus hos oppositionen som helhjärtat stödjer en ekonomisk styrning. Där har bland annat Miljöpartiet och Vänsterpartiet krävt höjd bensinskatt och högre avgifter för sådana bilar som släpper ut mer (ska den gränsen justeras nedåt med jämna mellanrum?). Vidare har vänsteroppositionen också lagt fram vägavgifter som en möjlig inkomstkälla och ett sätt att minska biltrafiken. De tunga transporterna ska förutom de redan höga skatter som betalas i dag också få betala en vägslitageavgift.

Det här innebär betydligt högre kostnader för de människor som bor i glesbygden och som är beroende av bilen för sina transporter. Höjd bensinskatt, högre utsläppsavgifter, vägavgifter med mera innebär betydande kostnadshöjningar för glesbygdens invånare. Ska de också tvingas köpa nya bilar för att inte drabbas av de högre utsläppsavgifterna?

Dessutom blir övriga transporter dyrare eftersom åkerierna får högre kostnader genom de nya pålagorna. Det blir definitivt betydligt dyrare för i första hand glesbygderna.

Är detta centerpartistisk politik? Är detta något som Lena Ek vill ställa sig bakom? Hon ger glesbygden en rejäl örfil. Vi betackar oss för den!

Nu måste Kapacitetsutredningen bli föremål för en grundlig genomgång. Vad ligger bakom utredningens dystra profetior? Är det en enig utredning? Varför är utredarna så skeptiska till de tekniska möjligheterna att minska utsläppen? På bara några år har tekniken utvecklats enormt och fram till 2030 kommer ännu fler innovationer att göras.