Ledare: En laddad enkät

En seriöst genomförd och statistiskt säkerställd opinionsundersökning i regionfrågan blir svår för politikerna att avfärda.

FOLKET SÄGER SITT. Nu ska norrbottningarna få svara på frågan vad de tycker om en storregion.

FOLKET SÄGER SITT. Nu ska norrbottningarna få svara på frågan vad de tycker om en storregion.

Foto: JESSICA GOW/Scanpix

Politik2008-09-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Nu ska norrbottningarna äntligen få säga sitt om politikernas planer på en storregion i norra Sverige. En enkät går i dagarna ut till slumpvis utvalda personer i de fyra nordligaste länen. Kanske kan det nu bli ett slut på diskussionen om vad "folk" egentligen tycker. Vad politikerna tycker vet vi redan. Åtminstone i vissa fall. Framförallt moderaterna i länet, med Bo Hultin i spetsen, är väldigt mycket emot. Och landstingsrådet Kent Ögren (s) är väldigt, väldigt mycket för. Han har investerat en hel del personlig prestige i projektet och inväntar antagligen enkätresultatet med viss nervositet. Vad regeringens moderater tycker vet vi tyvärr alldeles för lite om. De svajar och duckar betänkligt när regionfrågan kommer på tal. Men kanske kan den attityden ändras med ett tydligt besked från dem som berörs av regionbildningen; invånarna. Huvudsyftet med undersökningen, som ska skickas till 4.000 hushåll i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län, är inte främst att ta reda på var medborgarna står i regionfrågan. Ett 70-tal frågor om identitet, livsvillkor, sjukvård, demokrati med mera ska besvaras. Men synen på regionbildningen ingår och utgör den politiska dynamiten i enkäten. De fyra landstingen betalar men enkätarbetet leds och övervakas av forskare från Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet och Umeå universitet, medan SOM-institutet i Göteborg står för det rent praktiska genomförandet. Enligt Nils-Gustav Lundgren, professor i ekonomisk historia vid LTU, har en så omfattande
studie aldrig gjorts tidigare. Enkätens omfattning, och det faktum att den utformats självständigt av forskare, enligt vetenskapligt baserade kriterier, ger goda förutsättningar för att skapa en bra bild av opinionsläget. Dessutom undviks - om än inte helt - misstankar om politisk snedvridning av resultaten på förhand. I efterhand kan politikerna naturligtvis avfärda opinionsundersökningens resultat, men det blir svårare om den är seriöst genomförd och statistiskt säkerställd. Liknande undersökningar har genomförts i regionerna Skåne och Västra Götaland. De visar att regioninvånarnas inställning till den nya politiska nivån har blivit mer positiv med tiden, enligt Nils-Gustav Lundgren. Vilket inte är så konstigt. Folk vänjer sig. Vilket inte innebär att idén var bra från början. Många norrbottningar har nog svårt att se hur tre landsting som alla har problem med att sköta sin ekonomi ska lyckas bättre bara för att de får mer pengar att hantera tillsammans. Eller på vilket sätt norrbottningarna gynnas av en rejäl höjning av landstingsskatten. En bok ska det i alla fall bli när enkäterna samlats in och resultatet är klart. Återstår att se om den blir en grav- eller festskrift för Kent Ögrens drömprojekt.