Den andra säsongen av dokusåpan Allt för Sverige startade för ett par veckor sedan i SVT.
Tio svenskamerikaner åker omkring och bekantar sig med Sverige och sitt ursprung. I varje avsnitt ställs deltagarna mot varandra i olika tävlingar. Förlorarna åker ut varje vecka, en efter en. Vinnaren får i sista avsnittet träffa sin svenska släkt.
Har ni sett programmet? Om ni inte så finns det på SVT Play.
Bitvis känns upplägget i Allt för Sverige kanske lite väl tillrättalagt och regisserat. Och själva tävlingsmomentet är ofta rent töntigt (det är trots allt en dokusåpa). Men ovanligt bra och intressant tv är det i alla fall.
Deltagarnas förfäder lämnade vårt land för en ny och bättre framtid i Amerika. Nu är de uppriktigt och genuint nyfikna på att lära sig mer om vårt gemensamma ursprung och den kultur som formade deras förfäder.
Ungefär åtta miljoner amerikaner har svenska rötter. Banden mellan länderna är täta. Men är vi svenskar beredda att visa samma öppenhet mot det som är typiskt amerikanskt, men inte alltid helt enkelt att ta till sig och förstå?
Det märks då i all fall inte när USA-valet ska tolkas i Sverige. Amerikanerna, i alla fall den halva av väljarkåren som brukar rösta republikanskt, framställs oftast i svenska medier helt okritiskt som knäppskallar.
"Den djupa misstro mot förnuft, vetenskap och fakta som många amerikaner lägger i dagen, är rent skadlig för ett samhälle", skrev Ann-Charlotte Martéus på Expressens ledarsida den 7 november.
Och visst kan den amerikanska högerns inställning till aborter, vapenlagar, och det kompakta motståndet mot gemensamma sjukvårdreformer vara svåra att sätta in i en svensk kontext. För att inte tala om alla tramsiga smutskastningsförsök som bägge sidor ägnar sig åt under valkampanjerna. Men det underlättar om man gör en ansats att FÖRSÖKA förstå det politiska landskapet i USA.
"Hur kan halva folket vilja ha en skojare som Mitt Romney som president? Hur kan Sarah Palin - finnas?", fortsatte Martéus.
Amerikaner tycks vara okej - så länge de är precis som vi. Jag tycker det är häpnadsväckande inskränkt.
Men om det nu verkligen skulle vara så att amerikaner i allmänhet visade en "djup misstro mot förnuft, vetenskap och fakta" borde det i sådana fall inte få dramatiska konsekvenser för universiteten och forskningen?
När brittiska Times Higher Education nyligen rankade världens främsta universitet låg 20 av de 30 bästa i USA. 242 forskare från USA har dessutom fått Nobelpriset i medicin, fysik och kemi sedan priserna började delas ut år 1901. Det gör USA till det land i världen som vunnit överlägset flest Nobelpris.
Sanningen är nog att medelnivån på bildning och förnuft är ungefär lika hög här som där. Inbillar man sig däremot att en stor nation med en befolkning på över 300 miljoner invånare är dumma bör man fundera på vem som verkar mest korkad.
Nåja. Ledartexten i Expressen gav mig i alla fall en idé till en ny dokusåpa: Är du dummare än en svensk?. Jag ringer TV 3.