Socialnämndens ordförande i Boden, Christer Carlsson (S), stod häromdagen i Nordnytt och spottade och fräste över att införandet av lov i Boden var ett "misslyckat nyliberalt experiment".
Misslyckat experiment? Vad ska man då kalla den nuvarande ledningen?
Sedan det blev maktskifte i Boden har underskotten skenat. Förra året tvingades kommunledningen låna 100 miljoner kronor för att klara den löpande driften.
Det kan man inte göra varje år. Till slut tvingas någon ställa sig på nödbromsen i panik.
Men för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet räcker det inte med att bromsa. Kommunalrådet Torbjörn Lidberg har dessutom lagt i backen och svängt vänster. Han påstår att ett en återkommunalisering av all hemtjänst skulle spara 30 miljoner kronor om året.
Det är inte klokt. Den delen av hemtjänsten som utförs på entreprenad är 38 kronor billigare för skattebetalarna per timme än den som Bodens kommun utför i egen regi. Det säger socialförvaltningens egna siffror. Inget tyder på att valfriheten per automatik skulle leda till högre kostnader för kommunen.
Införandet av lov kan möjligen ha försvårat planeringen något för den kommunala hemtjänsten i Boden, som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet önskade att alla anlitade. Men ett öppet och dynamiskt samhälle skapas inte av maktfullkomliga politiker som av ideologiska skäl vill göra allt i egen regi.
Visst är det tillåtet att gnälla över att politiska motståndare infört saker som man inte gillar. Men nu sitter man faktiskt inte i opposition. När lov försvinner är det både medborgarnas självbestämmande och företagens marknad som ryker. Förstår kommunledningen alls att deras illa underbyggda beslut får konsekvenser?
Åker Christer Carlsson och Torbjörn Lidberg runt till hemtjänstföretagen och förklarar för företagare och anställda varför de ska ta över verksamheten? Knackar man på hemma hos äldre och förklarar att "nej förstår du lilla vän, det blir mycket bättre om VI bestämmer vem som kommer hem till dig"?
Nej, man duckar och hoppas på det bästa. När Radio Norrbotten frågade Torbjörn Lidberg om brukarna inom hemtjänsten som valt en privat vårdgivare nu kan tvingas återgå till kommunen lämnade Lidberg följande svar: "Det är inte att tvinga. Kommunen har en bra hemtjänst."
Lidberg svarade inte på frågan. Och det han sa var så tomt och andefattigt att det knappast kan kallas för ett argument.
Men vem är det som kommer att ställas till svars om återsocialiseringen inte faller så väl ut? Vem är det som inte kommer att kunna ducka om hemtjänsten försämras? Vem är det som kommer att utses till syndabock när det visar sig att "besparingsåtgärden" blir dyrare för Bodens kommun?
Om vi säger att kommunfullmäktige skulle klubba beslutet innan årsskiftet är det ett års uppsägningstid för avtalen som kommunen har med hemtjänstföretagen. Det skulle betyda att "besparingen" skulle få full effekt först år 2014.
2014 är det val. Då kommer väljarna i Boden att avgöra om det var den förra, eller den nuvarande, kommunledningen som var ett misslyckat experiment.