"Om en krasch någonsin inträffar med ett plan, Gud förbjude, räddas du inte av ett säkerhetsbälte. Säkerhetsbälten spelar ingen roll."
Ryanairs vd Michael O’Leary vet sannerligen hur man skapar rubriker. Men O’Leary har fel när han säger att säkerhetsbälten är meningslösa.
SAS har ju störtat hur många gånger som helst. Ett stadigt trepunktsbälte i form av skattebetalarna i Sverige, Norge och Danmark har gjort att bolaget kunnat flyga vidare efter varje kraschlandning.
Bara sedan 2009 har svenska staten, tillsammans med de andra ägarna (Sverige, Norge, Danmark och Wallenberg-sfären), skjutit till 11 miljarder kronor vid två nyemissioner.
Regeringen har tydligt deklarerat att man inte tänker ge bolaget en enda krona till. Men i går meddelade finansmarknadsminister Peter Norman (M) ändå att det ständigt krisdrabbade flygbolaget SAS vid behov får nya lån på 3,5 miljarder kronor fram till 2015.
Målet är att göra SAS attraktivt för en köpare och därefter sälja bolaget.
"Ett stort antal intressenter har kontaktats. Vår slutsats är att det för tillfället inte finns någon som vill köpa bolaget. Utvägen att sälja SAS var inte möjlig, och då fick vi gå en annan väg", sa Peter Norman.
Lånen till SAS är villkorade av ett omfattande sparpaket och en ny affärsplan. Och finansmarknadsministern betonade ihärdigt att det handlade om ett lånelöfte, inget kapitaltillskott.
Det är viktigt att staten ställer hårda krav på bolaget innan några eventuella krediter beviljas. Men det är långt ifrån säkert att SAS kommer att lyckas spara sig ur krisen. Bolaget har aldrig gjort det tidigare.
SAS koncernchef Rickard Gustafsson presenterade även sparplanen som han hoppas ska ge minskade fasta kostnader och ökad flexibilitet: Markverksamheten med omkring 5.000 anställda säljs. 800 anställda försvinner när administrationen centraliseras och flyttas till Stockholm. Lönerna sänks med tolv procent. Pensionsvillkoren förändras. Det norska dotterbolaget Wideröe säljs. Bolaget slutar dessutom flyga på de mest olönsamma destinationerna.
Det är aldrig sunt att med konstgjord andning hålla liv i ett företag som år efter år dras med ekonomiska problem. Och det är ingen vågad gissning att SAS med andra ägare än tre enskilda stater kunnat genomföra de nödvändiga strukturförändringarna betydligt snabbare.
SAS skapades under en annan tid. Då det rådde monopol på inrikesflyget. Då det ansågs viktigt med ett starkt nationellt flygbolag.
Sverige skulle knappast bli en isolerad ö om SAS försvann. Men det går inte att förneka att en konkurs skulle får stora konsekvenser på kort sikt. Inte minst lokalt här i Norrbotten. Länets geografiska läge gör det oerhört angeläget att flygtrafiken fungerar och att det finns konkurrerande flygbolag på flygplatserna i länet.
Flygmarknaden har på ganska kort tid genomgått en drastisk förändring, inte minst efter 11 september-attackerna. Pigga uppstickare som Norwegian och Ryanair har tagit för sig. Anrika flygbolag som Swiss Air, Spanair och Sabena har försvunnit helt. Andra har köpts uppe eller slagits ihop.
Flygets framtid står inte och faller med SAS.