Ledare: Den verkliga skandalen

RÄTT OM VANVÅRD. Äldreomsorgen är bättre än sitt rykte.

RÄTT OM VANVÅRD. Äldreomsorgen är bättre än sitt rykte.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Politik2013-02-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Tidningsrubrikerna talar gärna om "övervinster", vanvård och pensionärer som lämnas i kissblöjor. Verkligheten visar oftast något annat.

SKL:s egen tidning, Dagens Samhälle (nummer 6 2013), har gått igenom mediernas skriverier om vårdskandaler mellan 2002 och 2012. Tidningen konstaterar att rapporteringen om missförhållanden i vården är kraftigt överdriven.

Dagens Samhälle har totalt hittat 137 så kallade "vårdskandaler" 2002-2012. Av dem bedömer tidningen att 45 kan avföras som enskilda isolerade händelser eller utslag av fel och brister. Återstår gör 92 fall där allvarligare problem gått att finna.

Tidningen landar även i slutsatsen att privat inte är sämre än offentligt. Av 92 vårdskandaler på tio år har 85 procent inträffat i den offentliga vården, medan 15 procent skett hos privata vårdgivare. Procentsatserna motsvarar andelen äldre- och handikappomsorg som drivs i offentlig respektive privat regi. Men hur ofta hör man egentligen politiker kräva att ett kommunalt boende ska läggas ner ...?

Uppgiften om att rapporteringen om missförhållanden i äldrevården är snedriden är egentligen ingen nyhet. Felaktigheter i medierapporteringen om Caremas äldreboende Koppargården avslöjades till exempel effektivt av frilansjournalisten Thord Eriksson våren 2012, också det i Dagens Samhälle.

Eriksson visade att flera uppgifter som DN och SVT lutat sig mot i sina "avslöjanden" varit direkt felaktiga. Bemanningen på Koppargården drogs inte ned när Carema tog över. Man försökte aldrig mörka några missförhållanden. Personalen vägde visserligen kissblöjorna - inte för att spara pengar - utan för att kunna ge rätt blöjor till patienterna, precis som man gör på de flesta äldreboenden runtom i landet.

Nu stämmer också arbetstagarkonsulten Hans Kilsved, som på Kommunals uppdrag granskat Carema Koppargården, in i kritiken mot mediernas sätt att hantera den så kallade "Caremaskandalen".

"Det är skandalöst att blöjvägningen fortfarande finns kvar som inslag i bilden av vanvård, det tycker jag är punkt ett. Punkt två är att man gav en bild av vanvård, medan det i själva verket handlade om ett antal incidenter och risk för vanvård."

"Det blev väldigt tydligt att någon ville trycka till Carema. Jag förstod att det fanns en grundläggande konflikt med läkarföretaget Trygg Hälsa, som för att rentvå sig självt målade upp Carema som förfärligt", säger Hans Kilsved till Dagens Samhälle.

Trots att alla i dag vet hur det egentligen låg till används Carema fortfarande som ett slagträ i debatten. Av politiska och ideologiska skäl. Kommunals ordförande Annelie Nordström, som representerar de medlemmar som felaktigt hängts ut i samband med "Caremaskandalen", använde sig till exempel av blöjvägning och slängiga påståenden om vanvård när förbundet nyligen lämnade ett förslag till reformering av välfärdssektorn.

Begreppet "Caremaskandalen" förtjänar kanske en ny innebörd? Den verkliga skandalen är hur felaktiga medieuppgifter fick politikerna att kasta ut vårdföretagen tillsammans med kissblöjorna.