Vi arbetar väldigt intensivt med att ta fram förslag för att ge landsbygden en chans, sade Jonas Sjöstedt i SVT:s Agenda.
Jo, jag tackar, det var då något nytt! Det är väl annars närmast övertydligt att det är i urbana områden som Sjöstedt och Vänsterpartiet sett framtiden?
Så sent som i höstas lade Vänsterpartiet en skuggbudget där landsbygdens transporter straffbeskattas, samtidigt som man storsatsar på kollektivtrafiken inom- och mellan storstäderna.
Ett annat av Sjöstedts recept för att "ge landsbygden en chans" är att införa en kilometerskatt som straffar lastbilstransporter som sker över långa avstånd. Ett tredje presenterade han i går: En nätt liten skattehöjning på gruvnäringen med 500 procent.
Många politiker har genom historien försökt att lägga vantarna på en större del av intäkterna från "sina" naturresurser, men få har lyckats. Chockhöjd gruvskatt är en riktigt dålig idé. I närtid avskräcker inte minst erfarenheterna från Sydafrika, där utländska gruvbolag i protest mot regeringens konfiskatoriska politik nu lämnar landet - med arbetslöshet och social oro som följd.
Den svenska blomstringen inom gruvnäringen beror inte bara på höga malmpriser på världsmarknaden, den är också en konsekvens av vår liberala mineralpolitik.
Drygt 100 företag satsade 2011 tillsammans 700 miljoner på mineralprospektering inom Sveriges gränser. Northland Resources har hittills satsat smått ofattbara åtta miljarder på gruvan i Kaunisvaara. Investeringar och arbetstillfällen som kanske aldrig hade blivit av om företagets kalkyler utgått från en avsevärt mycket högre gruvskatt.
Visst har staten anledning att förhindra att landet utsätts för de allra brutalaste formera av exploatering och resursutnyttjande. Men det har man ju faktiskt möjlighet att göra utan att försämra utvecklingsmöjligheterna för alla aktörer.
Gruvnäringen beskattas dessutom redan i dag precis som alla andra industrier, plus att man dessutom betalar en avgift (som visserligen är liten) till stat och markägare.
Om Norrbotten ska vara en levande region, som lockar nya invånare till ett mer dynamiskt och växande län då håller det inte att staten gräver ner länets främsta tillväxtmotor, gruvnäringen.
Är det någons intresse som bör förstärkas i mineralfrågorna är det inte statens eller ens kommunernas, utan i stället markägarnas. Minerallagen, som framförallt syftar till ökad utvinning, har i praktiken förstatligat allt under markytan, och markägaren har i dag ingen möjlighet att värja sig mot prospektering. Beslut om prospektering fattas högre upp - av myndigheter och regering. Det gör att ditt hem riskerar att bli någon annans guldgruva.
Jonas Sjöstedt talar sig varm för landsbygden. Politiken visar något helt annat.
De borgerliga partierna bör för all del låta Sjöstedt prata på. Ett Vänsterparti som kraftigt vill höja bensinskatten, införa lastbilsskatt och chockhöjd gruvskatt samt höja restaurangmomsen och kostnaden för att anställa unga är givetvis en önskemotståndare i nästa valrörelse.
Se där! Kanske var det vad Centerpartiet och Annie Lööf behövde allra bäst?