Ledare: De sista ljuva åren?

NORRBOTTNING. Den som tar över som landshövding efter Per-Ola Eriksson kan få styra över ett större län.

NORRBOTTNING. Den som tar över som landshövding efter Per-Ola Eriksson kan få styra över ett större län.

Foto: JOSEFIN WIKLUND

Politik2010-05-21 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Per-Ola Eriksson har den äran att sitta som landshövding när Norrbotten nu fyller tvåhundra år. Hans efterträdare kan i stället få fira födelsedagar för
Region Norrland. I alla fall om den nuvarande rödgröna landstingsledningen får som den vill, och Norrbotten slås samman med Västerbotten och delar av Västernorrland. En stor utredning pågår just nu om hur Sveriges statliga förvaltning i framtiden ska se ut på regional nivå, och hur länsindelningen ska anpassas när landsting slås ihop till större regioner. Utredningen ska vara klar 2012, men Sveriges länskarta har redan börjat ritas om. I Skåne och Västra Götaland drogs nya länsgränser när de regionexperiment som startade 1997 respektive 1998 gjordes permanenta av regeringen förra året. Fler förändringar är på gång. Jämtlands läns landsting vill bilda region med Ånge och Sundsvalls kommuner. Gävleborgs, Dalarnas och Uppsala läns landsting vill slå sig ihop.

Övergången från en länsindelning till en annan kommer ingenstans att ske utan debatt. Men Norrbotten hör till de län där länsidentiteten är som starkast. Det är en av förklaringarna till intensiteten i regiondebatten här, och till att storregionivrarna haft så svårt att entusiasmera folk med sina planer.

En annan förklaring är att det är svårt för många att se poängen med att ett stort län med få människor och ett landsting som blöder ekonomiskt, slås ihop med andra län med liknande förhållanden till en ännu större region.

Styrkan i den gemensamma identiteten och känslan av samhörighet motsvaras inte av någon allmän konsensus. Även om ett enda parti, Socialdemokraterna, varit och är det dominerande partiet i Norrbotten, finns det gott om splittring och konflikt. Kust står mot inland, tätort mot landsbygd, kommuner mot landstinget. Lokalpatriotismen är trots allt starkare än länsvarianten. Alla är, även i förhållande till partikamrater på annan ort, sig själva närmast. Det kan ingen storregion ändra på. Framtiden för Norrbotten är efter tvåhundra år väldigt oviss. Det enda säkra man kan säga är att ingen i dagsläget vet hur svensk länsindelning kommer att se ut ens några år fram i tiden. Men både Alliansen och de rödgröna har bestämt sig för att en administrativ mellannivå ska finnas kvar och nya regionbildningar släppas fram. Alliansens linje är att regionerna ska bildas "underifrån", men sådant kan ändras. I Region Norrlands fall blev det vidare utredning efter ansökan, till skillnad från pytteregionerna Halland och Gotland som släpptes igenom utan någon hållbar motivering. De rödgröna har redan förklarat att Stockholm ska bli region utan att fråga stockholmarna om saken. Staten gör som den vill. Så även om Norrbottens län får leva ytterligare ett tag - räkna inte med att det blir tvåhundra år till.