Ledare: De exklusiva kostar

Fem psykiatriker har mer tyngd att sätta bakom sina lönekrav än tusen sjuksköterskor.

Politik2008-06-05 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Landstingsrådet Kent Ögren (s) tänker inte låta sig utpressas. Det blir ingen löneförhöjning för de fem ST-läkare vid Sunderbyns vuxenpsykiatri som sade upp sig i veckan.

Orsaken till uppsägningen var att de blivande psykiatrikerna inte fått den lön de ville ha. Verksamhetschefen Rolf Adolfsson förstår dem: "Bristen på psykiatriker hos oss har gjort att våra ST-läkare utför arbete som de egentligen inte har utbildning för. Det blir stressigt och jobbigt för dem. Dessutom har de större ansvar än de har lön för", säger han.

Nu finns det ju många andra inom vården som tycker att också de har för lite betalt i förhållande till det ansvar de har. Fråga de tusentals sjuksköterskor som nyss låg i strejk. Men de fem psykiatrikerna har ändå mer tyngd att sätta bakom sina lönekrav, just för att de är så få.

Alla har nämligen inte samma värde i vården. Visst gör all personal, oavsett yrkeskategori, en värdefull insats. Men det är helt enkelt lättare att ersätta en sjuksköterska än en läkare. Och billigare. Ju längre utbildning en person har, och ju mer specialiserad denne är, desto mer värdefull blir han eller hon också ofta för arbetsgivaren. Exklusiviteten är grejen. Ju svårare läkarna blir att få tag på, ju mer eftersökta blir de.

Läkarförbundet varnar nu i en ny rapport för att läkaryrket håller på att bli alltför exklusivt i Sverige. Enligt Läkarförbundets beräkningar fattas det 1.500 läkare inom primärvården och flera hundra inom specialistsjukvården.

Ändå har Sverige ganska många läkare med hänsyn tagen till befolkningens storlek. Ett problem är dock att de är ojämnt fördelade över landet.

I den norra sjukvårdsregionen, där Norrbotten ingår, har man svårt att tillsätta vakanta läkartjänster. Alternativet blir då dyra stafettläkare.

Särskilt svåra att få tag på är psykiatriker. Här i norr går det 9 psykiatriker per 100 000 invånare, att jämföra med snittet i landet på 18 per 100 000. Och då ska man veta att det råder brist på psykiatriker i större delen av Sverige.

Både Läkarförbundet och Socialstyrelsen vill öka antalet platser på läkarutbildningarna, något Läkarförbundet tidigare varit skeptiskt till (man vill ju måna om exklusiviteten).

Men det tar tid att utbilda läkare och, som Socialstyrelsen påpekat i en skrivelse till regeringen, räcker inte det för att få fram fler psykiatriker. Få läkare väljer att specialisera sig inom psykiatri och flera hoppar av sin påbörjade specialisttjänstgöring (ST).

Socialstyrelsen vill därför att varje landsting ser över psykiatrikernas arbetsmiljö och innehållet i deras utbildning. Något som Kent Ögren förhoppningsvis tar till sig. Liksom insikten att om landstinget vill locka hit fler läkare, och i synnerhet fler psykiatriker, måste man nog också börja betala bättre.