Ledare: Dagens unga tar notan

PASSERAT GRÄNSEN. Skattebetalarnas pengar kan användas till vettigare saker än Avalanche Capitals satsning På gränsen.

PASSERAT GRÄNSEN. Skattebetalarnas pengar kan användas till vettigare saker än Avalanche Capitals satsning På gränsen.

Foto:

Politik2013-03-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är inte direkt så att Haparanda saknar verkliga problem att ta tag i, som dålig ekonomi, hög arbetslöshet, kriminalitet och många alkoholrelaterade dödsfall.

Årliga besparingar på tio miljoner kronor i den kommunala verksamheten väntar. Ändå sa den socialdemokratiska majoriteten i Haparanda i måndags ja till att ingå ett hyresavtal med Mikael Fahlanders jätteprojekt På gränsen.

Haparandaborna kan vinka adjö till 18 miljoner varje år.

"Om inte vi som förtroendevalda politiker tror på framtiden och Haparanda, vem ska då göra det? Vi måste våga", sa kommunalrådet Gunnel Simu (S) till Kuriren i går.

Minsann! Hon "tror på framtiden" och "vågar". Det låter nästan som om Gunnel Simu förväntar sig någon form av belöning för sitt hjältedåd. En bronsstaty på torget? Eller i alla fall ett litet tack.

Det Gunnel Simu gör är dock inte modigt, utan dumdristigt. Kostnaden är enorm och ansvaret för återbetalningen dumpas på kommande generationer. Hyresavtalet sträcker sig över 25 år. 25!

Det är dumt att tacka nej när en privat investerare är beredd att satsa i kommunen, menar Socialdemokraterna. Visst ligger det något i det. Men sättet som det här ärendet har stressats igenom av kommunledningen väcker för många frågetecken.

När PWC och Kaidings advokatbyrå presenterade sin granskning av anbudet förra veckan hittade de ett antal brister. Vad händer om fastighetsägaren säljer? Om konjunkturen svänger eller om projektet blir försenat? Och vad ingår egentligen i hyran?

"Jämför man med Luleås nya arena har de inte ett 25-årigt hyresavtal. Haparanda måste göra mer om man ska känna sig trygg. Man måste fundera, om det blir ett problem, vem får det då i sin famn?", sa revisorn Karl-Olof Öhrn till Haparandabladet (8/3).

Det var Mikael Fahlander som kläckte idén om en jättekoloss med arena, skola, hotell med mera på gränsen. Det var Mikael Fahlanders förslag som kom att forma kommunens "upphandling" av en integrerad skola och multiarena. Det var självklart Mikael Fahlanders bolag som lämnade det vinnande anbudet.

Gunnel Simus man, Erik Hornmalm, avgick så sent som förra året som ordförande för hockeyklubben Asplöven (för att få slut på spekulationerna om jäv). Mikael Fahlander är storsponsor till samma klubb. Det sammanträffandet är svårt att ignorera.

Haparandas befolkning minskar. Kommunen hamnar sist i Fokus ranking över var i landet det är bäst att bo.

Man kan tycka att erfarenheten från Ikeas etablering borde ha visat politikerna att det inte finns någon quick-fix för att få kommunen på fötter. Simu och de andra socialdemokraterna ser ändå På gränsen-projektet som den enda möjligheten att vända befolkningsutvecklingen.

Ett rikare samhälle måste dock byggas nerifrån och upp. Enbart genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för de som redan bor i kommunen, genom att tillhandahålla en bra skola och skapa bästa möjliga klimat för de invånare och företag som redan lever och verkar där, så kan Haparanda och andra problemtyngda kommuner växa av egen kraft.

Kommunens främsta mål bör vara att förbättra näringslivsklimatet. Blir Haparanda en hetare arbetsmarknad blir invånarna också fler.