Ledare: Byggnads gräver sin grav

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2012-02-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Strax före lunch i fredags meddelade Byggnads att man hotar med en landsomfattande strejk.

Byggnads drar till med storsläggan. Men frågan är om man inte den här gången drämmer till så hårt att man river sitt eget förtroende på köpet?

Inte mindre än 40 byggföretag, 3.000 anställda och 200 arbetsplatser berörs av stridsåtgärderna som träder i kraft i två steg.

Det är inte bara byggföretagen som drabbas. Utan skolor, sjukhus, kontor, varuhus, industrier, bostäder och stora vägbyggen riskerar att försenas. Strejken slår hårt och brett mot vanliga människor över hela samhället.

Och det är förstås hela meningen. Det ska göra ont att bråka med Byggnads.

"De byggen som drabbas kommer förhoppningsvis att stå helt stilla. Det är själva syftet med varslet", sade Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Svenska Dagbladet den 24/2.

Inte minst kommer strejkhotet som en präktig käftsmäll för Norrbotten.

Sex byggarbetsplatser i länet omfattas av det första strejkvarslet som träder i kraft den 7 mars: Facebooks serverhall i Luleå, den nya gallerian på Fritz Olsson-tomten i Luleå, förarbetet till gruvan i Kaunisvaara, en ny lågstadieskola i Älvsbyn, ett nytt köpcentrum och 72 seniorlägenheter i Boden, bostadsfastigheten Cedern i Luleå och all krankörning vid Havator AB i Haparanda.

Om parterna inte kommit överens den 14 mars utvidgar Byggnads stridsåtgärderna, och då tas bland annat byggnadsarbetarna som arbetar med den nya Raketskolan i Kiruna ut i strejk.

När det för en gång skull satsas i Norrbotten kommer Byggnads och sätter käppar i hjulen.

Men är det någon som blir särskit förvånad?

Byggnads har ju gjort sig känt som det mest destruktiva och grälsjuka av alla LO-förbunden.

Byggnads tvingade tidigare till sig 1,5 procent av byggnadsarbetarnas lön i "granskningsavgift", oavsett om arbetarna var med i facket eller ej.

Och för några år sedan stod fackpampar i Vaxholm och vrålade "go home, go home" till lettiska byggjobbare. Inte snyggt alls.

Det manligt dominerande fackförbundet har redan högst löner inom hela LO-kollektivet. Nu kräver Byggnads dessutom den största löneökningen av alla.

Industrifacken lyckades efter segdragna förhandlingar i höstas komma överens om löneökningar med 2,6 procent. Byggnads kräver 3,5 procent i dagens lågkonjunktur.

"Vi konstaterar att Byggnads, i stället för att följa den ordning vi kom överens om 2010, nu driver frågorna till sin spets helt i onödan. Vi har haft alla förutsättningar att fullfölja årets avtalsförhandlingar på märkets nivå för löner och ersättningar, en enkel räkneövning. En strejk kommer bara att förstöra för byggsektorn, för Byggnads egna medlemmar och försvaga förtroendet för gällande kollektivavtal", sade Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef för Sveriges byggindustrier.

Folkopinionens sympatier har redan naggats i kanten. Risken är stor att Byggnads nu gräver sin egen grav.